Jak wiemy, aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować, musimy mu dostarczać wszystkich niezbędnych składników. Są nimi przede wszystkim węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy i minerały. O ile dieta przeciętnego Polaka obfituje w tłuszcze i węglowodany, o tyle białko jest najczęściej produktem deficytowym.
Po co nam białko?
Białko jest podstawowym budulcem wszystkich komórek w organizmie. Tkanki są zbudowane w aż 75% z białka.
- Uczestniczy w przemianie materii.
- Dzięki niemu możliwy jest wzrost a także rozwój człowieka.
- Aminokwasy białkowe są składnikiem krwi, płynów ustrojowych i pokarmu matki karmiącej piersią.
- Białka wpływają na zachowanie bilansu wodnego i równowagi kwasowo-zasadowej.
- Aminokwasy białkowe biorą udział w biosyntezie ciał odpornościowych, a tym samym wzmacniają naturalną odporność organizmu i chronią go przed atakiem czynników chorobotwórczych.
- Białka są również źródłem energii (2 gramy dostarczonego w pożywieniu białka tworzy aż 4 kcal energii).
- Białka pełnią funkcję transportową, dzięki czemu wpływają na usuwanie z organizmu toksyn.
- Białko wpływają na przyspieszenie procesów naprawczych w obrębie wszystkich tkanek. W szczególności powoduje szybsze gojenie się ran, tworzenie blizn, regeneracji złuszczonej skóry.
- Białka przyspieszają proces naprawczy mięśni uszkodzonych w wyniku ciężkiej pracy fizycznej, dużego wysiłku a także w efekcie intensywnego treningu sportowego.
Niedobór białka
Podczas niedostatecznej podaży produktów spożywczych bogatych w białko może dojść do jego niedoboru. Efektem niedoboru jest niedożywienie organizmu objawiające się zahamowaniem wzrostu i rozwoju człowieka (szczególnie niebezpieczne u dzieci i młodzieży). Niedobór białka może również powodować takie objawy jak:
- Zwiększona zachorowalność na choroby sezonowe,
- Alergie,
- Brak odporności organizmu,
- Ciągłe uczucie głodu,
- Spowolniona praca jelit,
- Zaburzenia działania mięśni,
- Wystąpienie zmian skórnych o obrzęków,
- Apatia,
- Osłabienie paznokci i wypadanie włosów,
- Rozwój anemii.
Zapotrzebowanie na białko
Szacuje się, że dobowe zapotrzebowanie na białko w przypadku osoby dorosłej wynosi 800 mg na 1 kg masy ciała. Oczywiście potrzeby białkowe osoby uprawiającej sport lub wykonującej zawód związany z ciężką pracą fizyczną będą znacznie większe aniżeli potrzeby osoby spędzającej cały dzień przed komputerem i telewizorem. Przykładowo osoby uprawiające sporty siłowe i wytrzymałościowe powinny dostarczać swojemu organizmowi około 50 – 100 % białka więcej, niż osoby mało aktywne. O zwiększoną podaż białka powinny również dbać kobiety w ciąży i karmiące piersią, bowiem niedobór białka może powodować niedorozwój płodu i małego dziecka (zahamowanie rozwoju fizycznego i psychicznego).
Źródła białka
Najbardziej wartościowe i najlepiej przyswajalne przez organizm jest białko dostarczane mu w pożywieniu. Źródłem białka są:
- Mięso, w szczególności drobiowe i cielęcina,
- Ryby: tuńczyk, łosoś, morszczuk, mintaj, pstrąg,
- Jaja,
- Zboża, pełnoziarniste pieczywo, musli,
- Kasze, makarony, ryż,
- Rośliny strączkowe, głównie soja, fasola, groch, bób,
- Jogurty, kefiry, sery twarogowe,
- Wątróbka.
Uwaga!
W diecie osób uprawiających sport należy zachować odpowiednią równowagę białkową: 50% białka powinno mieć pochodzenie zwierzęce i 50% roślinne.
Zobacz inne artykuły w kategorii DIETY
Do czego potrzebny jest nam magnez
Jedz i chudnij – czyli, co pomoże ci spalić tkankę tłuszczową
Suplementy spalające tkankę tłuszczową
Dieta antycellulitowa
Jak nie przytyć w święta?
Co jeść, żeby zmniejszyć wagę i zwiększyć libido?
Dieta na dobrą pamięć
Brak komentarzy