Babka z majonezem

 

Delikatna, puszy­sta, ale przede wszyst­kim łatwa do wyko­na­nia babka na majo­ne­zie — to pro­po­zy­cja cia­sta, które uda się każ­dej pani domu.

Nie wymaga żad­nych zdol­no­ści kuli­nar­nych, spraw­dza się zarówno jako słodki deser w nie­dzielne popo­łu­dnie, jak i cia­sto na imie­ni­nowe przyjęcie.

 

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 olejku śmietankowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki majonezu

 


Wykonanie:

Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubi­ja­nia dodać cukier a następ­nie żółtka.

Do piany dodać mąkę (ziem­nia­czaną i pszenną) wymie­szaną z prosz­kiem do pieczenia.

Na koniec dodać ole­jek i majonez.

Delikatnie wymie­szać

Ciasto wyło­żyć do formy do babki lub keksówki.

Piec około 40 – 50 minut w tem­pe­ra­tu­rze 180 – 200 stopni C.

 

Zobacz inne PRZEPISY

Kurczak po chiń­sku z man­da­ryn­kami
Sernik bez pie­cze­nia z Nutellą i sucha­rami
Szynka wie­przowa goto­wana
Sernik nie­za­wodny
Rozgrzewająca, słodko — pikantna zupa chiń­ska
Piernik na mio­dzie
Rogaliki na piwie
Świą­teczne Pierniczki Babci Helenki
Placek (tort) makowy
Sałatka z tuńczykiem

 

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Help

WordPress theme: Kippis 1.15
Przeczytaj poprzedni wpis:
Aerobiczna 6 Weidera

Płaski, pozbawiony fałdek tłuszczu i wysportowany brzuch to dzisiaj powód do dumy i kreowany przez media kanon atrakcyjności ciała. Stąd...

Zamknij