Babka z majonezem

 

Delikatna, puszysta, ale przede wszystkim łatwa do wykonania babka na majonezie – to propozycja ciasta, które uda się każdej pani domu.

Nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, sprawdza się zarówno jako słodki deser w niedzielne popołudnie, jak i ciasto na imieninowe przyjęcie.

 

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 olejku śmietankowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki majonezu

 


Wykonanie:

Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier a następnie żółtka.

Do piany dodać mąkę (ziemniaczaną i pszenną) wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodać olejek i majonez.

Delikatnie wymieszać

Ciasto wyłożyć do formy do babki lub keksówki.

Piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C.

 

Zobacz inne PRZEPISY

Kurczak po chińsku z mandarynkami
Sernik bez pieczenia z Nutellą i sucharami
Szynka wieprzowa gotowana
Sernik niezawodny
Rozgrzewająca, słodko — pikantna zupa chińska
Piernik na miodzie
Rogaliki na piwie
Świąteczne Pierniczki Babci Helenki
Placek (tort) makowy
Sałatka z tuńczykiem

 

Podobał Ci się artykuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Help

WordPress theme: Kippis 1.15
Przeczytaj poprzedni wpis:
Aerobiczna 6 Weidera

Płaski, pozbawiony fałdek tłuszczu i wysportowany brzuch to dzisiaj powód do dumy i kreowany przez media kanon atrakcyjności ciała. Stąd...

Zamknij