Babka z majonezem

13 kwietnia 2013

 

Delikatna, puszy­sta, ale przede wszyst­kim łatwa do wyko­na­nia bab­ka na majo­ne­zie — to pro­po­zy­cja cia­sta, któ­re uda się każ­dej pani domu.

Nie wyma­ga żad­nych zdol­no­ści kuli­nar­nych, spraw­dza się zarów­no jako słod­ki deser w nie­dziel­ne popo­łu­dnie, jak i cia­sto na imie­ni­no­we przyjęcie.

 

Składniki:

4 jaj­ka

1 szklan­ka cukru

0,5 szklan­ki mąki pszennej

0,5 szklan­ki mąki ziemniaczanej

0,5 olej­ku śmietankowego

1 łyżecz­ka prosz­ku do pieczenia

3 łyż­ki majonezu

 


Wykonanie:

Białka jaj ubić na sztyw­ną pia­nę. Pod koniec ubi­ja­nia dodać cukier a następ­nie żółtka.

Do pia­ny dodać mąkę (ziem­nia­cza­ną i pszen­ną) wymie­sza­ną z prosz­kiem do pieczenia.

Na koniec dodać ole­jek i majonez.

Delikatnie wymie­szać

Ciasto wyło­żyć do for­my do bab­ki lub keksówki.

Piec oko­ło 40 – 50 minut w tem­pe­ra­tu­rze 180 – 200 stop­ni C.

 

Zobacz inne PRZEPISY

Kurczak po chiń­sku z mandarynkami
Sernik bez pie­cze­nia z Nutellą i sucharami
Szynka wie­przo­wa gotowana
Sernik nie­za­wod­ny
Rozgrzewająca, słod­ko — pikant­na zupa chińska
Piernik na miodzie
Rogaliki na piwie
Świąteczne Pierniczki Babci Helenki
Placek (tort) makowy
Sałatka z tuńczykiem

 

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ