Delikatna, puszysta, ale przede wszystkim łatwa do wykonania babka na majonezie — to propozycja ciasta, które uda się każdej pani domu.
Nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, sprawdza się zarówno jako słodki deser w niedzielne popołudnie, jak i ciasto na imieninowe przyjęcie.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 olejku śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki majonezu
Wykonanie:
Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier a następnie żółtka.
Do piany dodać mąkę (ziemniaczaną i pszenną) wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać olejek i majonez.
Delikatnie wymieszać
Ciasto wyłożyć do formy do babki lub keksówki.
Piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C.
Zobacz inne PRZEPISY
Kurczak po chińsku z mandarynkami
Sernik bez pieczenia z Nutellą i sucharami
Szynka wieprzowa gotowana
Sernik niezawodny
Rozgrzewająca, słodko — pikantna zupa chińska
Piernik na miodzie
Rogaliki na piwie
Świąteczne Pierniczki Babci Helenki
Placek (tort) makowy
Sałatka z tuńczykiem
Brak komentarzy