Babka ziemniaczana z boczkiem

25 marca 2014

babkaPrzepis na bab­kę ziem­nia­cza­ną pocho­dzi z Podlasia. Jego korze­nie się­ga­ją Białorusi, gdzie podob­no przed wyj­ściem „w pole” rol­ni­cy wsta­wia­li do pie­ca chle­bo­we­go for­mę z utar­ty­mi i dopra­wio­ny­mi ziem­nia­ka­mi. Po pra­cy cze­ka­ła na nich pożyw­na kola­cja w posta­ci pie­czo­nej bab­ki. Najczęściej pole­wa­no ją dodat­ko­wo kwa­śną śmie­ta­ną. Odpowiednik tej potra­wy znaj­du­je się rów­nież w kuch­ni żydow­skiej. Znane jest tam jako kugel – danie szabasowe.

W mojej kuch­ni bab­ka ziem­nia­cza­na jest ide­al­ną potra­wą na obiad. Smakiem przy­po­mi­na nawet tro­chę poznań­skie sza­re klu­ski – jed­nak jest zde­cy­do­wa­nie mniej pracochłonna.

Składniki:

Około 1,5 kg suro­wych ziemniaków

2 jaj­ka

0,5 kg wędzo­ne­go boczku

2 duże cebu­le (3 mniejsze)

przy­pra­wy: sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:

Ziemniaki zetrzeć na tar­ce o drob­nych oczkach (tak jak na plac­ki ziemniaczane).

Na patel­ni usma­żyć boczek pokro­jo­ny w gru­ba kost­kę. Pod koniec sma­że­nia dodać pokro­jo­ną w kost­kę cebu­lę i rów­nież podsmażyć.

Lekko wystu­dzo­ny boczek z cebu­lą dodać do utar­tych ziemniaków.

Masę dopra­wić solą, pie­przem i majerankiem.

Opcjonalnie moż­na dodać rów­nież pod­sma­żo­ne pieczarki.

Wszystko prze­ło­żyć do for­my (naj­le­piej kek­sów­ki) i wsta­wić do pie­kar­ni­ka na oko­ło 1 godzi­nę i 20 minut. Na począt­ku pie­cze­nia usta­wić wyż­szą tem­pe­ra­tu­rę (oko­ło 200 stop­ni C), następ­nie zmniej­szyć ją do 150 stop­ni C.

Gotową bab­kę moż­na podać razem z jogur­tem, kefi­rem, zsia­dłym mle­kiem i surów­ką. Dobra jest rów­nież z keczupem.

 

 

Sprawdź inne PRZEPISY na DANIA GŁÓWNE

Zapiekane skrzydełka (udka) z ryżem

 

Naleśniki z bitą śmietaną i owocami

 

Ciasto i sos do pizzy

 

Knedle ze śliwkami

 

Kurczak po chińsku z mandarynkami

 

Szynka wieprzowa gotowana

 

Sałatka z tuńczykiem

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ