Przepis na babkę ziemniaczaną pochodzi z Podlasia. Jego korzenie sięgają Białorusi, gdzie podobno przed wyjściem „w pole” rolnicy wstawiali do pieca chlebowego formę z utartymi i doprawionymi ziemniakami. Po pracy czekała na nich pożywna kolacja w postaci pieczonej babki. Najczęściej polewano ją dodatkowo kwaśną śmietaną. Odpowiednik tej potrawy znajduje się również w kuchni żydowskiej. Znane jest tam jako kugel – danie szabasowe.
W mojej kuchni babka ziemniaczana jest idealną potrawą na obiad. Smakiem przypomina nawet trochę poznańskie szare kluski – jednak jest zdecydowanie mniej pracochłonna.
Składniki:
Około 1,5 kg surowych ziemniaków
2 jajka
0,5 kg wędzonego boczku
2 duże cebule (3 mniejsze)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane).
Na patelni usmażyć boczek pokrojony w gruba kostkę. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i również podsmażyć.
Lekko wystudzony boczek z cebulą dodać do utartych ziemniaków.
Masę doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Opcjonalnie można dodać również podsmażone pieczarki.
Wszystko przełożyć do formy (najlepiej keksówki) i wstawić do piekarnika na około 1 godzinę i 20 minut. Na początku pieczenia ustawić wyższą temperaturę (około 200 stopni C), następnie zmniejszyć ją do 150 stopni C.
Gotową babkę można podać razem z jogurtem, kefirem, zsiadłym mlekiem i surówką. Dobra jest również z keczupem.
Sprawdź inne PRZEPISY na DANIA GŁÓWNE
Zapiekane skrzydełka (udka) z ryżem
Naleśniki z bitą śmietaną i owocami
Ciasto i sos do pizzy
Knedle ze śliwkami
Kurczak po chińsku z mandarynkami
Szynka wieprzowa gotowana
Jeden komentarz
Ciastka owsiane | 4lady.pl - kobieta nowoczesna