Pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane z dużą zawartością cennego błonnika.
Zawartość jajek i zdrowych bakalii dodatkowo zwiększa nie tylko walory smakowe ciastek, ale jednocześnie czyni z nich pełnowartościową przekąskę.
Składniki:
500 g płatków owsianych
Bakalie wg uznania:
wiórki kokosowe
morele
żurawina
zmielone orzechy włoskie
rodzynki
4 — 5 jajek
cała kostka masła
5 łyżek miodu
3 łyżki cukru (brązowego lub ksylitolu)
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy ze sobą w misce.
Masło rozpuszczamy w wodnej kąpieli.
Do masła dodajemy cukier i miód, a następnie wlewamy do miski z płatkami (składnikami suchymi).
Na koniec wbijamy jajka i ręcznie wyrabiamy ciasto.
Z powstałej masy formujemy małe kulki, które na blasze lekko spłaszczamy.
Czynność tą najlepiej wykonywać zimnymi dłońmi — wówczas masa się nie przykleja do rąk.
Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni C — do czasu, aż ciastka się nie zarumienią.
Smacznego 🙂
Zobacz inne PRZEPISY
Jeden komentarz
Szarlotkowe ślimaczki bezglutenowe | 4lady.pl - kobieta nowoczesna