500 g twarogu,
500 g margaryny ,
3 — 4 szklanki mąki,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka soli,
cukier waniliowy (1 duża paczka lub 2 małe )
(lub aromat waniliowy),
cukier do posypania.
Wykonanie:
Miękką margarynę rozmieszać na jednolitą masę z twarogiem.
Dodać sól i cukier waniliowy (lub aromat)
1 łyżeczkę sody nasypać na łyżkę i zalać połową łyżeczki octu (nastąpi reakcja chemiczna(soda będzie zgaszona), dzięki której ciastka bardziej wyrosną i będą pulchne. Sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia.
Dodać mąkę i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 1 – 1,5 godziny.
Jeden komentarz
Jadłam bardzo podobne u kuzynki na imieninach. W smaku rewelacyjne!!! Muszę sama spróbować je zrobić!