Ciasto i sos do pizzy

13 listopada 2013

CIASTO NA PIZZĘ

Składniki:

ciasto do pizzy3 szklan­ki mąki
3 dag drożdży
6 łyże­czek oleju
1 szklan­ka cie­płej wody
1 jajko
1,5 łyżecz­ki cukru
1,5 łyżecz­ki soli
oko­ło 3 – 4 łyżecz­ki oregano
oko­ło 3 – 4 łyżecz­ki bazylii

 

Wykonanie:

Zrobić zaczyn z droż­dży mie­sza­jąc je z 1/3 szklan­ki cie­płej wody, łyż­ką mąki i łyżecz­ką cukru. Pozostawić w cie­płym miej­scu. Gdy zaczyn podwoi swo­ją obję­tość, nale­ży go połą­czyć z pozo­sta­ły­mi skład­ni­ka­mi i wyra­biać cia­sto aż do momen­tu, gdy cia­sto będzie odcho­dzić od ścia­nek miski.

 SOS DO PIZZY

Składniki:

1 mała pusz­ka kon­cen­tra­tu pomidorowego
2 łyżecz­ki soli
2 łyżecz­ki cukru
3 łyżecz­ki oregano
3 łyżecz­ki bazylii
2 ząb­ki czosnku
2 – 3 łyżecz­ki pieprzu
kil­ka kro­pel sosu Tabasco (ok. 4 – 6)

Wykonanie:

Koncentrat wymie­szać z wodą w pro­por­cji 1:1 i połą­czyć z pozo­sta­ły­mi składnikami.

Gotowy sos polać na wcze­śniej przy­go­to­wa­ne cia­sto a następ­nie uło­żyć na nim dowol­ne skład­ni­ki piz­zy (wędli­na, boczek, papry­ka, pie­czar­ki, ser, owo­ce morza, pomi­do­ry, peperoni).


 


Zobacz inne PRZEPISY

Domowa kiełbasa ze słoika zamiast sklepowej wędliny

Knedle ze śliwkami

Kurczak po chińsku z mandarynkami

Sernik bez pieczenia z Nutellą i sucharami

Szynka wieprzowa gotowana

Sernik niezawodny

Rozgrzewająca, słodko — pikantna zupa chińska

Piernik na miodzie

Rogaliki na piwie

Świąteczne Pierniczki Babci Helenki

Placek (tort) makowy

Sałatka z tuńczykiem

Babka z majonezem

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ