Dieta antycellulitowa

4 kwietnia 2013

Do powsta­nia cel­lu­li­tu w dużej mie­rze przy­czy­nia się nie­wła­ści­wy spo­sób odży­wia­nia. Jedzenie typu fast-food, duże ilo­ści kawy i moc­nej her­ba­ty, alko­ho­lu, soli, potraw tłu­stych i sma­żo­nych to pro­sta dro­ga do poja­wie­nia się nie­chcia­nej poma­rań­czo­wej skór­ki, czy­li cel­lu­li­tu. Tymczasem wystar­czy uni­kać nie­któ­rych potraw i zwięk­szyć ilość pro­duk­tów, któ­re niwe­lu­ją cellulit.

Produkty, któ­re pomo­gą pozbyć się cellulitu:


  • Duże ilo­ści wody – oko­ło 1,5 – 2 litry dzien­nie (naj­le­piej dzia­ła woda z cytry­ną, któ­ra oczysz­cza orga­nizm z toksyn),
  • Duże ilo­ści soków owo­co­wych i warzywnych,
  • Warzywa: mar­chew, por, seler, cebu­la, pomi­dor i szpinak,
  • Owoce: ana­na­sy, śliw­ki, jabł­ka, owo­ce cytru­so­we, wiśnie, melo­ny, jago­dy, żura­wi­na, tru­skaw­ki, suszo­ne more­le i kiwi,
  • Ryby boga­te w nie­zbęd­ne nie­na­sy­co­ne kwa­sy tłusz­czo­we NNKT Omega 3: tuń­czyk, śledź, łosoś,
  • Kiełki,
  • Przyprawy: kolen­dra i  imbir – przy­spie­sza­ją meta­bo­lizm, kur­ku­ma – dzia­ła oczyszczająco.

By dostar­czać orga­ni­zmo­wi niską podaż kalo­rii, nale­ży spo­ży­wać wię­cej, ale mniej kalo­rycz­nych posił­ków. Wskazane jest jedze­nie co naj­mniej 5 posił­ków, przy czym ich war­tość ener­ge­tycz­na powin­na się roz­kła­dać w nastę­pu­ją­cy sposób:

  • śnia­da­nie — do 360kcal,
  • dru­gie śnia­da­nie do 120 kcal,
  • obiad — oko­ło 420 kcal,
  • pod­wie­czo­rek — do 50 kcal,
  • kola­cja — oko­ło 240 kcal.

Przeczytaj tak­że:
Cellulit — NIGDY W ŻYCIU

Image cour­te­sy of [ima­ge cre­ator name] / FreeDigitalPhotos.net

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ