Do powstania cellulitu w dużej mierze przyczynia się niewłaściwy sposób odżywiania. Jedzenie typu fast-food, duże ilości kawy i mocnej herbaty, alkoholu, soli, potraw tłustych i smażonych to prosta droga do pojawienia się niechcianej pomarańczowej skórki, czyli cellulitu. Tymczasem wystarczy unikać niektórych potraw i zwiększyć ilość produktów, które niwelują cellulit.
Produkty, które pomogą pozbyć się cellulitu:
- Duże ilości wody – około 1,5 – 2 litry dziennie (najlepiej działa woda z cytryną, która oczyszcza organizm z toksyn),
- Duże ilości soków owocowych i warzywnych,
- Warzywa: marchew, por, seler, cebula, pomidor i szpinak,
- Owoce: ananasy, śliwki, jabłka, owoce cytrusowe, wiśnie, melony, jagody, żurawina, truskawki, suszone morele i kiwi,
- Ryby bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT Omega 3: tuńczyk, śledź, łosoś,
- Kiełki,
- Przyprawy: kolendra i imbir – przyspieszają metabolizm, kurkuma – działa oczyszczająco.
By dostarczać organizmowi niską podaż kalorii, należy spożywać więcej, ale mniej kalorycznych posiłków. Wskazane jest jedzenie co najmniej 5 posiłków, przy czym ich wartość energetyczna powinna się rozkładać w następujący sposób:
- śniadanie — do 360kcal,
- drugie śniadanie do 120 kcal,
- obiad — około 420 kcal,
- podwieczorek — do 50 kcal,
- kolacja — około 240 kcal.
Przeczytaj także:
Cellulit — NIGDY W ŻYCIU
Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net
Brak komentarzy