Mózg to najważniejszy organ, od działania którego zależy funkcjonowanie całego naszego organizmu. To właśnie mózg koordynuje nasze funkcje ruchowe, czuciowe, słuch, wzrok, węch i inne zmysły. Obecnie szybki pęd życia powoduje konieczność przyswajania dużych ilości wiedzy, zapamiętywania różnych informacji, kojarzenia ze sobą wielu faktów i szybkiego reagowania na różnorodne sytuacje.
Takie wykonanie pracy przez mózg wymaga odpowiedniego zasilenia go składnikami, które wspomogą jego pracę.
1. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest wypijanie codziennie dużej ilość wody. Pamiętać bowiem należy, ze ludzki mózg aż w 80% składa się z wody, która wspomaga przepływ impulsów nerwowych do komórek.
2. Pamiętajmy, że ludzki mózg waży zaledwie 2% ogólnej masy ciała, a zużywa aż 25% całej energii dostarczonej organizmowi. Niezwykle istotne jest, aby dostarczać codziennie odpowiednią dawkę kalorii, szczególnie niezbędnych węglowodanów, których najcenniejsze źródło stanowi pieczywo pełnoziarniste.
3. Do prawidłowej pracy mózgu niezbędne jest również białko i kwasy Omega 3. Najcenniejszym źródłem tych składników są ryby, szczególnie tuńczyk.
4. Aby polepszyć koncentracje i zwiększyć możliwości zapamiętywania przez mózg dostarczanych informacji, powinno się pić kawę. Udowodniono, że kawa pita przez osoby starsze może uchronić od choroby Alzheimera.
5. Wino jest kolejnym produktem, którego spożywanie zalecane jest przez lekarzy w ramach profilaktyki chorób krążenia. Jego zbawienny wpływ na ludzki organizm doceniany jest również w zakresie polepszania koncentracji i pamięci. Najlepsze efekty uzyskuje się pozywając lampkę wina do obiadu. Pamiętać jednak należy, że jego nadmiar szkodzi organizmowi i może spowodować demencję.
6. Na zwiększenie koncentracji mogą wpłynąć również niektóre zioła i przyprawy. Przykładem jest szałwia, która ma dobroczynny wpływ na pamięć oraz curry, która zdaniem naukowców poprawia zdolności zapamiętywania informacji i jednocześnie pomaga uchronić się przed chorobą Alzheimerem.
“Czy znasz swój mózg?”
7. Niezastąpionym produktem zwiększającym pamięć i koncentrację jest lecytyna, będąca składnikiem wielu gotowych preparatów wspomagających te funkcje. Zamiast sięgać jednak po apteczne suplementy diety, warto zwrócić uwagę na to, by na naszych talerzach znalazły się produkty spożywcze bogate we wspomniany składnik. Będą to: orzechy (ziemne i włoskie), soja, żółtka jaj, wątroba i kiełki pszenicy. Lecytyna nie tylko poprawia pamięć i koncentrację, ale dotleniając mózg opóźnia procesy starzenia, obniża poziom cholesterolu, wspomaga ukrwienie komórek i zapobiega ospałości.
8. Oprócz zwracania uwagi na składniki pokarmowe, należy również pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków. Dla jakości koncentracji i zdolności zapamiętywania, najważniejsze jest zjedzenie śniadania. Szczególnie ważne jest to w przypadku dzieci i osób starszych, które nie powinny rozpoczynać codziennej aktywności bez wcześniejszego zjedzenia śniadania i dostarczenia organizmowi (mózgowi) niezbędnych składników.
Zobacz inne artykuły w kategorii DIETY
Suplementy spalające tkankę tłuszczową
Dieta antycellulitowa
Jak nie przytyć w święta?
Co jeść, żeby zmniejszyć wagę i zwiększyć libido?
Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net
Brak komentarzy