Zawsze myślałam, że pierogi ta staropolska tradycyjna potrawa. I jakież było moje zdziwienie, kiedy wszechwiedząca Wikipedia pozbawiła mnie tych pięknych złudzeń. Okazuje się bowiem, że nasze poczciwe pierogi przywędrowały na polskie ziemie …. z Chin! I to dopiero w XIII wieku.
Dziś prawdopodobnie zdecydowana większość Polaków, szczególnie w okresie przedświątecznym dałaby sobie rękę uciąć, że pierogi są nasze i tylko nasze – polskie! I niech tak zostanie!
Przeglądając bogate zbiory przepisów na pierogi znajdujemy ich najrozmaitsze wersje. Z ciasta makaronowego i drożdżowego. Pieczone, gotowane i smażone. Z farszem słodkim i wytrawnym. Z kapustą, grzybami, mięsem, serem, owocami, ziemniakami.
Przyszedł też czas na pierogi bezglutenowe. Jest to odpowiedź na zapotrzebowanie pierogożerców, którym gluten w życiu przeszkadza.
Tak więc celiacy, alergicy, ci z nietolerancją i chorobami autoimmunologicznymi: do dzieła !!!
Składniki na pierogi bezglutenowe
100 g mąki ryżowej
160 g mąki ziemniaczanej
30 g zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka oliwy (oleju kokosowego, lub innego oleju)
Pół łyżeczki soli
Około 250 ml gorącej wody
Wykonanie
Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Po dokładnym wyrobieniu, podzielić je na dwie części. Jedną przykryć ściereczką (by ciasto nie wyschło) a drugą rozwałkować na cienki placek. Wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz (przepis poniżej), zaklejać i gotować w osolonej wodzie – do czasu, aż wszystkie pierogi wypłyną.
Z drugą porcją ciasta postępować identycznie.
Ciasto, które zostanie po każdym wykrojeniu, można ponownie zagnieść i rozwałkować.
Z podanych składników łącznie wychodzi około 40 – 45 pierogów.
Farsz z kapusty i grzybów:
½ kg pieczarek
½ kg kiszonej kapusty
Kilka suszonych grzybów
Liść laurowy
Pieprz i ziele angielskie w ziarnach
Sól
1 duża cebula
Wykonanie
Ugotować kapustę z przyprawami i suszonymi grzybami, a następnie odsączyć z wody.
Podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki i dalej smażyć. Całość posolić.
Po ostygnięciu wymieszać ze sobą usmażone pieczarki i ugotowaną kapustę (uprzednio wyjmując z niej pieprz i liście laurowe).
Całość lekko zblendować – by nie powstała pulpa.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Zobacz inne PRZEPISY
Szarlotkowe ślimaczki bezglutenowe
Ciastka owsiane — raj dla jelit
Babka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekane skrzydełka (udka) z ryżem
Makowiec zawijany w cieście drożdżowym
Domowa kiełbasa ze słoika zamiast sklepowej wędliny
Kurczak po chińsku z mandarynkami
Brak komentarzy