Marzeniem prawie każdego człowieka jest móc jeść do woli i nie tyć, a co więcej, jeść produkty, które potrafią intensyfikować spalanie tłuszczu.
Jak się jednak okazuje, marzenie to może się jak najbardziej zrealizować, bowiem naukowcy i dietetycy podsuwają nam listę produktów, które zawierają prawdziwe „spalacze tłuszczu”. Są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe Omega – 3, teina, witamina C i kwasy obniżające indeks glikemiczny posiłków.
Sprawdź, co jeść by schudnąć.
1. Owoce morza
Owoce morza są bogate w jod. Ten pierwiastek nie tylko poprawia funkcjonowanie tarczycy, ale przede wszystkim jest jednym z najbardziej skutecznych spalaczy tłuszczu. Oprócz krewetek, ostryg i krabów, bardzo duże ilości jodu znajdują się w wodorostach.
2. Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe zawierają duże ilości kwasów obniżających indeks glikemiczny i witaminę C. Te właściwości powodują dobre efekty w zakresie spalania tłuszczu, przy jednoczesnym dostarczaniu do organizmu niewielkich ilości kalorii, bowiem cytrusy nie zawierają dużo cukrów. Wśród cytrusowych spalaczy tłuszczu najbardziej skuteczne są grejpfruty, pomarańcze i cytryny. Prawdopodobnie wypicie szklanki soku z grejpfruta przed każdym posiłkiem pozwala na podwojenie ilości zrzuconych kilogramów. 3. Białko Białko dostarczone do organizmu przed wysiłkiem fizycznym intensyfikuje funkcjonowanie mięśni, które będą pracowały jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu treningu. W ten sposób organizm zużywa do pracy energię pochodzącą ze zgromadzonego tłuszczu (spalając go). Ponadto warto jeszcze dodać, że białko przyspiesza metabolizm. 4. Herbata Herbata jest źródłem niedocenianej teiny. Składnik ten jest skutecznie zwiększa stężenie noradrenaliny, czyli hormonu, od którego uzależnione jest wytwarzanie energii pochodzącej ze spalania tłuszczu. 5. Ryby Ryby są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega – 3. Te zaś należą do czołówki spaczy tłuszczu. 6. Ostre przyprawy Działanie ostrych przypraw polega na zwiększeniu metabolizmu, zmniejszeniu apetytu i ograniczeniu zdolności odkładania się tłuszczu. Najlepsze efekty osiąga się po spożywaniu chili oraz imbiru. Dodatkowo imbir wspomaga spalanie kalorii i zapobiega zaparciom. 7. Czerwone wino Dobrym spalaczem tłuszczu jest również czerwone wytrawne lub półwytrawne wino (w ograniczonych ilościach – maksymalnie 2 kieliszki). Zobacz inne artykuły w kategorii DIETY Suplementy spalające tkankę tłuszczową Dieta antycellulitowa Jak nie przytyć w święta? Co jeść, żeby zmniejszyć wagę i zwiększyć libido? Dieta na dobrą pamięć
Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net
Brak komentarzy