Jedz i chudnij – czyli, co pomoże ci spalić tkankę tłuszczową

7 maja 2013

Jedz i chudnijMarzeniem pra­wie każ­de­go czło­wie­ka jest móc jeść do woli i nie tyć, a co wię­cej, jeść pro­duk­ty, któ­re potra­fią inten­sy­fi­ko­wać spa­la­nie tłuszczu.

Jak się jed­nak oka­zu­je, marze­nie to może się jak naj­bar­dziej zre­ali­zo­wać, bowiem naukow­cy i die­te­ty­cy pod­su­wa­ją nam listę pro­duk­tów, któ­re zawie­ra­ją praw­dzi­we „spa­la­cze tłusz­czu”. Są to przede wszyst­kim nie­na­sy­co­ne kwa­sy tłusz­czo­we Omega – 3, teina, wita­mi­na C i kwa­sy obni­ża­ją­ce indeks gli­ke­micz­ny posiłków.

Sprawdź, co jeść by schudnąć.

1. Owoce morza

Owoce morza są boga­te w jod. Ten pier­wia­stek nie tyl­ko popra­wia funk­cjo­no­wa­nie tar­czy­cy, ale przede wszyst­kim jest jed­nym z naj­bar­dziej sku­tecz­nych spa­la­czy tłusz­czu. Oprócz kre­we­tek, ostryg i kra­bów, bar­dzo duże ilo­ści jodu znaj­du­ją się w wodorostach.

2. Owoce cytrusowe

Owoce cytru­so­we zawie­ra­ją duże ilo­ści kwa­sów obni­ża­ją­cych indeks gli­ke­micz­ny i wita­mi­nę C. Te wła­ści­wo­ści powo­du­ją dobre efek­ty w zakre­sie spa­la­nia tłusz­czu, przy jed­no­cze­snym dostar­cza­niu do orga­ni­zmu nie­wiel­kich ilo­ści kalo­rii, bowiem cytru­sy nie zawie­ra­ją dużo cukrów. Wśród cytru­so­wych spa­la­czy tłusz­czu naj­bar­dziej sku­tecz­ne są grejp­fru­ty, poma­rań­cze i cytry­ny. Prawdopodobnie wypi­cie szklan­ki soku z grejp­fru­ta przed każ­dym  posił­kiem pozwa­la na podwo­je­nie ilo­ści zrzu­co­nych kilo­gra­mów. 3. Białko Białko dostar­czo­ne do orga­ni­zmu przed wysił­kiem fizycz­nym inten­sy­fi­ku­je funk­cjo­no­wa­nie mię­śni, któ­re będą pra­co­wa­ły jesz­cze przez jakiś czas po zakoń­cze­niu tre­nin­gu. W ten spo­sób orga­nizm zuży­wa do pra­cy ener­gię pocho­dzą­cą ze zgro­ma­dzo­ne­go tłusz­czu (spa­la­jąc go). Ponadto war­to jesz­cze dodać, że biał­ko przy­spie­sza meta­bo­lizm. 4. Herbata Herbata jest źró­dłem nie­do­ce­nia­nej teiny. Składnik ten jest sku­tecz­nie zwięk­sza stę­że­nie nora­dre­na­li­ny, czy­li hor­mo­nu, od któ­re­go uza­leż­nio­ne jest wytwa­rza­nie ener­gii pocho­dzą­cej ze spa­la­nia tłusz­czu. 5. Ryby Ryby są cen­nym źró­dłem nie­na­sy­co­nych kwa­sów tłusz­czo­wych Omega – 3. Te zaś nale­żą do czo­łów­ki spa­czy tłusz­czu. 6. Ostre przy­pra­wy Działanie ostrych przy­praw pole­ga na zwięk­sze­niu meta­bo­li­zmu, zmniej­sze­niu ape­ty­tu i ogra­ni­cze­niu zdol­no­ści odkła­da­nia się tłusz­czu. Najlepsze efek­ty osią­ga się po spo­ży­wa­niu chi­li oraz imbi­ru. Dodatkowo imbir wspo­ma­ga spa­la­nie kalo­rii i zapo­bie­ga zapar­ciom. 7. Czerwone wino Dobrym spa­la­czem tłusz­czu jest rów­nież czer­wo­ne wytraw­ne lub pół­wy­traw­ne wino (w ogra­ni­czo­nych ilo­ściach – mak­sy­mal­nie 2 kie­lisz­ki).   Zobacz inne arty­ku­ły w kate­go­rii DIETY Suplementy spa­la­ją­ce tkan­kę tłusz­czo­wą Dieta anty­cel­lu­li­to­wa Jak nie przy­tyć w świę­ta? Co jeść, żeby zmniej­szyć wagę i zwięk­szyć libi­do? Dieta na dobrą pamięć
Image cour­te­sy of [ima­ge cre­ator name] / FreeDigitalPhotos.net

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ