Ziemniaki (około 6 – 7 sztuk)
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
Jajko
Sól
Śliwki węgierki
Cukier
Tłuszcz i bułka tarta do polania
Wykonanie:
Ugotować ziemniaki i przepuścić przez praskę. Lekko ostudzić. Podzielić ziemniaki na 4 części.
Jedną wyjąć i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wymieszać, a następnie dodać 1 jajko i jedną łyżkę mąki pszennej.
Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na płaskie kółka. Opcjonalnie można z ciasta bez wałkowania robić kulki wielkości piłeczki pingpongowej.
Każdą cząstkę ciasta rozpłaszczyć. Na płaskie porcje ciasta kłaść połówkę śliwki i posypać cukrem. Całość dokładnie zakleić.
Uformowane knedle wrzucać na wrzątek i gotować około 3 – 4 minuty.
Ugotowane knedle polać tłuszczem z bułką tartą i posypać cukrem. Opcjonalnie można zrezygnować z bułki tartej.
ZOBACZ INNE PRZEPISY:
Jeden komentarz
ooo fajny przepis, u mnie dzieciaki lubią wszytsko na słodko. Kiedyś robiłam knedle, ale były niezbyt smaczne — raczej mało słodkie. Nie było w przepisie tego cukru w środku. Te lepsze.