Knedle ze śliwkami

26 września 2013

Składniki:

Ziemniaki (oko­ło 6 – 7 sztuk)
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
Jajko
Sól
Śliwki węgierki
Cukier

Tłuszcz i buł­ka tar­ta do polania

 

Wykonanie:

Ugotować ziem­nia­ki i prze­pu­ścić przez pra­skę. Lekko ostu­dzić. Podzielić ziem­nia­ki na 4 części.

Jedną wyjąć i w to miej­sce wsy­pać tyle mąki ziem­nia­cza­nej, ile było ziem­nia­ków. Wymieszać, a następ­nie dodać 1 jaj­ko i jed­ną łyż­kę mąki pszennej.

Z cia­sta for­mu­je­my wałek i kro­imy go na pła­skie kół­ka. Opcjonalnie moż­na z cia­sta bez wał­ko­wa­nia robić kul­ki wiel­ko­ści piłecz­ki pingpongowej.

Każdą cząst­kę cia­sta roz­płasz­czyć. Na pła­skie por­cje cia­sta kłaść połów­kę śliw­ki i posy­pać cukrem. Całość dokład­nie zakleić.

Uformowane kne­dle wrzu­cać na wrzą­tek i goto­wać oko­ło 3 – 4 minuty.

Ugotowane kne­dle polać tłusz­czem z buł­ką tar­tą i posy­pać cukrem. Opcjonalnie moż­na zre­zy­gno­wać z buł­ki tartej. 

ZOBACZ INNE PRZEPISY:

Kurczak po chińsku z mandarynkami

Sernik bez pieczenia z Nutellą i sucharami

Szynka wieprzowa gotowana

Sernik niezawodny

Rozgrzewająca, słodko — pikantna zupa chińska

Piernik na miodzie

Rogaliki na piwie

Świąteczne Pierniczki Babci Helenki

Placek (tort) makowy

Sałatka z tuńczykiem

Babka z majonezem

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Jeden komentarz

  • izka 29 września 2013jako18:04

    ooo faj­ny prze­pis, u mnie dzie­cia­ki lubią wszyt­sko na słod­ko. Kiedyś robi­łam kne­dle, ale były nie­zbyt smacz­ne — raczej mało słod­kie. Nie było w prze­pi­sie tego cukru w środ­ku. Te lepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ