Łosoś w cieście francuskim

2 grudnia 2012

 

łosoś w cieści francuskim

 

Bardzo szyb­ka potra­wa. Idealna zarów­no na wigi­lij­ną wie­cze­rzę jak i na przy­ję­cie w gro­nie przy­ja­ciół. Nie wyma­ga dużych nakła­dów pra­cy. Szybka i pyszna!!!

 

 

Składniki

Filet z łoso­sia (bez skóry)
Opakowanie goto­we­go cia­sta francuskiego
Sól
Pieprz
Sok z cytryny
Jajko

 

Wykonanie

1. Filet z łoso­sia umyć

2. Skropić sokiem z cytryny

3. Doprawić pie­przem i solą

4. Odczekać pół godzi­ny (opcjo­nal­nie)

5. Zawinąć filet w cia­sto fran­cu­skie (miej­sce zetknię­cia cia­sta pod spodem)

6. Przełożyć na bla­chę do pie­cze­nia wyło­żo­ną papierem

7. Posmarować roz­trze­pa­nym jajkiem

8. Piec oko­ło 25 – 30 minut w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni C.

9. W przy­pad­ku zbyt­nie­go zaru­mie­nie­nia cia­sta – przy­kryć folią aluminiową

 

Wypróbuj rów­nież:

Makowiec zawijany w cieście drożdżowym

Naleśniki z bitą śmietaną i owocami

Ciasto i sos do pizzy

Domowa kiełbasa ze słoika zamiast sklepowej wędliny

Knedle ze śliwkami

Kurczak po chińsku z mandarynkami

Sernik bez pieczenia z Nutellą i sucharami

Szynka wieprzowa gotowana

Sernik niezawodny

Rozgrzewająca, słodko — pikantna zupa chińska

Piernik na miodzie

Rogaliki na piwie

Świąteczne Pierniczki Babci Helenki

Placek (tort) makowy

Sałatka z tuńczykiem

Babka z majonezem

 

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

4 komentarze

  • olina 5 grudnia 2012jako21:11

    Faktycznie pro­ści­zna. Czas spró­bo­wać. Może na świeta?

  • zosia 6 grudnia 2012jako10:03

    Ja robię podob­nie, ale na cia­sto przed łoso­siem, wykła­dam jesz­cze szpi­nak. Wszystkim smakuje

    • Jagna 13 grudnia 2012jako12:15

      Tych mody­fi­ka­cji tuń­czy­ka w cie­ście jest bar­dzo dużo, ale moim zda­niem nie ma sen­su wkła­dać do środ­ka dużo dodat­ków. W kon­cu tu cho­dzi o tuń­czy­ka a nie o kapu­stę, szpi­nak, pie­czar­ki i inne far­sze. Szkoda zabi­jać (mie­szać) smak rybki 🙂
      Pozdrawiam Was babeczki

  • olaalaas 31 grudnia 2013jako11:04

    Wypróbowane! — potwier­dzam, że pysz­na potra­wa. A do tego szyb­ka i bez kom­pli­ka­cji — nawet dla mar­nych (ta jak ja) kucharek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ