Makowiec zawijany w cieście drożdżowym

16 grudnia 2013

Makowiec zawijany w cieście drożdżowym to idealny przepis nie tylko na świąteczny stół. Przepis jest wyjątkowo łatwy, nie wymagający wybitnych umiejętności kulinarnych.

Składniki:

0,5 kg mąki tortowej

1 kost­ka margaryny

1 jaj­ko

8 dag droż­dży (roz­pusz­czo­ne w cie­płym mleku)

2 pusz­ka goto­wej masy makowej

Ze skład­ni­ków wyro­bić cia­sto i wło­żyć do zim­nej wody. Można je zawi­nąć w ście­recz­kę. Czekać aż wypłynie.

Po wypły­nię­ciu cia­sta wyło­żyć je na stol­ni­cę i po posy­pa­niu mąką, roz­wał­ko­wać na cien­ki placek.

Na roz­wał­ko­wa­ne cia­sto nało­żyć masę mako­wą i zwinąć.

Piec oko­ło 220 stop­ni C – 40 minut.

Z poda­nych skład­ni­ków wycho­dzą dwa plac­ki (zwi­jań­ce).

 

Zobacz inne PRZEPISY

Piernik na miodzie

Świąteczne Pierniczki Babci Helenki

Placek (tort) makowy

Sałatka z tuńczykiem

Ciasto i sos do pizzy

Domowa kiełbasa ze słoika zamiast sklepowej wędliny

Knedle ze śliwkami

Kurczak po chińsku z mandarynkami

Sernik bez pieczenia z Nutellą i sucharami

Szynka wieprzowa gotowana

Sernik niezawodny

Rozgrzewająca, słodko — pikantna zupa chińska

Rogaliki na piwie

Babka z majonezem

Naleśniki z bitą śmietaną i owocami

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ