Składniki:
0,5 litra mleka (1,5%)
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
mąka pszenna (aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)
olej do smażenia
+
Śmietana kremowa 30%
Cukier puder
Dowolne owoce: świeże sezonowe lub z puszki (kompotu)
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Nagrzać patelnię i rozprowadzić na jej powierzchni odrobinę oleju. Przed wylaniem pierwszej porcji ciasta naleśnikowego, patelnia musi być mocno nagrzana. Można to sprawdzić wylewając na tłuszcz łyżeczkę ciasta. Gdy od razu zacznie się smażyć – patelnia jest wystarczająco nagrzana.
Usmażyć wszystkie naleśniki i przystąpić do ich przygotowania z owocami. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem (na 1 mały kubek śmietany – dwie czubate łyżeczki cukru). Na każdy naleśnik nakładać łyżkę śmietany i dowolne owoce (truskawki, wiśnie, winogrona, ananasy z puszki, brzoskwinie, banany). Duże owoce należy wpierw pokroić w dużą kostkę.
Można dodatkowo udekorować naleśniki polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy