Bardzo prosty przepis na ciasto makowe. Można je wykonać zarówno w formie prostokątnego placka jak i wyśmienitego tortu. Mak i aromat migdałowy czynią z niego ciasto nie tylko do niedzielnej kawy, ale również na bożonarodzeniowy deser.
Składniki na ciasto
4 jaja
15 dag tłuszczu (margaryna Kasia)
1 szklanka cukru
1,5 szklanki sypkiego maku
0,5 szklanki wody
1 pojedynczy proszek do pieczenia
1 olejek migdałowy
1,5 szklanki mąki
Składniki na krem
1 szklanka mleka
2 łyżki mąki
1 kostka tłuszczu (masło, margaryna)
4 łyżki cukru
olejek migdałowy
Na wierzch Orzechy włoskie i polewa czekoladowa
Wykonanie
Żółtka z cukrem i tłuszczem utrzeć mikserem Do utartych żółtek dodawać po trochu suchy mak i wodę Dodać mąkę z proszkiem – wymieszać Na koniec dodać ubitą pianę z białek i olejek – delikatnie wymieszać Piec około 40 minut w temperaturze 180 – 190 stopni C (prostokątna blacha 26x36 lub tortownica 26) Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń Po wystudzeniu wymieszać (mikserem) z miękkim tłuszczem i olejkiem Wystudzone ciasto przeciąć na pół i przełożyć połową kremu Drugą połowę kremu wyłożyć na wierzch. Orzechy włoskie podsmażyć na patelni z odrobiną masła i łyżką cukru Karmelizowane orzechy wyłożyć na placek i polać płynną polewą czekoladową. W przypadku braku gotowej polewy czekoladowejmożna ją wykonać samodzielnie. W małym garnuszku roztopić 1/3 kostki masła (margaryny) i dodać do niego 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę kakao i łyżeczkę mleka. Energicznie wymieszać nie doprowadzając do wrzenia.
Wypróbuj również:
Łosoś w cieście francuskim
Makowiec zawijany w cieście drożdżowym
Naleśniki z bitą śmietaną i owocami
Ciasto i sos do pizzy
Domowa kiełbasa ze słoika zamiast sklepowej wędliny
Knedle ze śliwkami
Kurczak po chińsku z mandarynkami
Sernik bez pieczenia z Nutellą i sucharami
Szynka wieprzowa gotowana
Sernik niezawodny
Rozgrzewająca, słodko — pikantna zupa chińska
Piernik na miodzie
Rogaliki na piwie
Świąteczne Pierniczki Babci Helenki
Placek (tort) makowy
Sałatka z tuńczykiem
Babka z majonezem
4 komentarze
Pysznie to wygląda. Mam niedługo imieniny, może to wypróbuje. Czy moge podzielić jeden olejek na pół i połowe dodać do ciasta a drugą do kremu? Bo trochę mi sie wydaje za dużo tego aromatu?
Jeśli masz olejek w buteleczce 10 ml, to oczywiście możesz go podzielić na połowę
Poza tym, że pysznie wygląda to zapewniam, że jeszcze lepiej smakuje !:)
Testowałem osobiście. Polecam z kawą i w dobrym towarzystwie kochającej 2‑giej połówki 🙂
wygląda smakowicie, może spróbuję na święta