Placek (tort) makowy

2 grudnia 2012

 

 

Bardzo pro­sty prze­pis na cia­sto mako­we. Można je wyko­nać zarów­no w for­mie pro­sto­kąt­ne­go plac­ka jak i wyśmie­ni­te­go tor­tu. Mak i aro­mat mig­da­ło­wy czy­nią z nie­go cia­sto nie tyl­ko do nie­dziel­nej kawy, ale rów­nież na bożo­na­ro­dze­nio­wy deser.

 

Składniki na ciasto

4 jaja
15 dag tłusz­czu (mar­ga­ry­na Kasia)
1 szklan­ka cukru
1,5 szklan­ki syp­kie­go maku
0,5 szklan­ki wody
1 poje­dyn­czy pro­szek do pieczenia
1 ole­jek migdałowy
1,5 szklan­ki mąki

Składniki na krem

1 szklan­ka mleka
2 łyż­ki mąki
1 kost­ka tłusz­czu (masło, margaryna)
4 łyż­ki cukru
ole­jek migdałowy


    Na wierzch Orzechy wło­skie i pole­wa czekoladowa 
Wykonanie

Żółtka z cukrem i tłusz­czem utrzeć mik­se­rem Do utar­tych żół­tek doda­wać po tro­chu suchy mak i wodę Dodać mąkę z prosz­kiem – wymie­szać Na koniec dodać ubi­tą pia­nę z bia­łek i ole­jek – deli­kat­nie wymie­szać Piec oko­ło 40 minut w tem­pe­ra­tu­rze 180 – 190 stop­ni C (pro­sto­kąt­na bla­cha 26x36 lub tor­tow­ni­ca 26) Z mle­ka, mąki i cukru ugo­to­wać budyń Po wystu­dze­niu wymie­szać (mik­se­rem) z mięk­kim tłusz­czem i olej­kiem Wystudzone cia­sto prze­ciąć na pół i prze­ło­żyć poło­wą kre­mu Drugą poło­wę kre­mu wyło­żyć na wierzch. Orzechy wło­skie pod­sma­żyć na patel­ni z odro­bi­ną masła i łyż­ką cukru Karmelizowane orze­chy wyło­żyć na pla­cek i polać płyn­ną pole­wą cze­ko­la­do­wą.   W przy­pad­ku bra­ku goto­wej pole­wy cze­ko­la­do­wejmoż­na ją wyko­nać samo­dziel­nie. W małym gar­nusz­ku roz­to­pić 1/3 kost­ki masła (mar­ga­ry­ny) i dodać do nie­go 4 łyż­ki cukru pudru, 1 łyż­kę kakao i łyżecz­kę mle­ka. Energicznie wymie­szać nie dopro­wa­dza­jąc do wrzenia. 

 

 

 
Wypróbuj rów­nież:

 

Łosoś w cieście francuskim

Makowiec zawijany w cieście drożdżowym

Naleśniki z bitą śmietaną i owocami

Ciasto i sos do pizzy

Domowa kiełbasa ze słoika zamiast sklepowej wędliny

Knedle ze śliwkami

Kurczak po chińsku z mandarynkami

Sernik bez pieczenia z Nutellą i sucharami

Szynka wieprzowa gotowana

Sernik niezawodny

Rozgrzewająca, słodko — pikantna zupa chińska

Piernik na miodzie

Rogaliki na piwie

Świąteczne Pierniczki Babci Helenki

Placek (tort) makowy

Sałatka z tuńczykiem

Babka z majonezem

 

 


Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

4 komentarze

  • olina 5 grudnia 2012jako21:10

    Pysznie to wyglą­da. Mam nie­dłu­go imie­ni­ny, może to wypró­bu­je. Czy moge podzie­lić jeden ole­jek na pół i poło­we dodać do cia­sta a dru­gą do kre­mu? Bo tro­chę mi sie wyda­je za dużo tego aromatu?

  • Beata Nowak 6 grudnia 2012jako10:01

    Jeśli masz ole­jek w bute­lecz­ce 10 ml, to oczy­wi­ście możesz go podzie­lić na połowę

  • Qna 10 grudnia 2012jako08:46

    Poza tym, że pysz­nie wyglą­da to zapew­niam, że jesz­cze lepiej smakuje !:)
    Testowałem oso­bi­ście. Polecam z kawą i w dobrym towa­rzy­stwie kocha­ją­cej 2‑giej połówki 🙂

  • zuza 16 grudnia 2012jako21:21

    wyglą­da sma­ko­wi­cie, może spró­bu­ję na święta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ