Pokrzywę znajdziemy w lesie, na każdej łące, przy każdym rowie i niemalże w każdym ogrodzie. Ten wydawałoby się pospolity chwast jest bardziej wartościowy niż się nam wydaje.
Na co dzień sięgamy po apteczne leki produkowane w chemicznych fabrykach, a tymczasem w zasięgu ręki mamy prawdziwy skarb, będący remedium na wiele poważnych dolegliwości.
Pokrzywa zwyczajna to niezwykle ceniona roślina w ziołolecznictwie.
Z uwagi na wysoką zawartość beta-karotenu wykazuje silne działanie ochronne na błony śluzowe. Dobrze wpływa na regenerację śluzówki jelit, której dobry stan warunkuje nie tylko przyswajanie składników odżywczych, ale wpływa również na prawidłowe działanie układu odpornościowego, powstrzymując działanie chorobotwórczych bakterii i wirusów.
Pokrzywa to również bogate źródło cennego chlorofilu. Ta cudowna zielona substancja zwiększa ilość tlenu we krwi, a tym samym pozwala na uzyskanie wyższego poziomu dotlenienia wszystkich komórek organizmu. Chlorofil wspomaga wydalanie pozostałości oparów chemicznych z płuc, w tym również dymu papierosowego i pyłu węglowego. Poprawia również trawienie i wpływa na regenerację wątroby.
Pokrzywa zwyczajna jest skuteczna w leczeniu kaszlu, płytkiego, świszczącego oddechu i odksztuszaniu flegmy z układu oddechowego.
Pokrzywa jest niezastąpiona w leczeniu anemii. Jej składniki (kwas foliowy, miedź, witamina K) biorą udział w tworzeniu hemoglobiny i czerwonych krwinek.
Ten parzący chwast jest także źródłem przeciwutleniaczy, które skutecznie zwalczają wolne rodniki przeciwdziałając starzeniu się organizmu.
Jak spożywać pokrzywę?
- Liście młodych pokrzyw należy sparzyć gorącą wodą, a następnie dodawać do sałatek, zup, jajecznicy i innych potraw.
- Pokrzywę można przyrządzić podobnie jak szpinak – z dodatkiem cytryny, czosnku i oliwy.
- Wiosenna zupa jarzynowa z pokrzywą (marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, świeża pokrzywa, liście lubczyku, natka pietruszki, zielony koperek, sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej) zabielana śmietaną.
- Wzmacniający sok ze świeżej pokrzywy.
- Suszona pokrzywa spożywana w formie naparu.
Zobacz inne artykuły w kategorii ZDROWIE
Jak niedobór wody działa na poszczególne organy i jakie wywołuje choroby?
Dlaczego warto morsować? Czy kąpiel w lodowatej wodzie jest bezpieczna?
Test na odwodnienie organizmu
Czy można zastępować wodę innymi napojami?
Jak pozbyć się brodawek (kurzajek)
Czym się różni przeziębienie od grypy?
Antybiotyki, mogą pomóc i zaszkodzić
Nigdy nie dopuszczaj do niedoboru wody w organizmie
Do czego potrzebny jest nam magnez
Artykuły FITNESS
Brak komentarzy