Rogaliki na piwie

5 grudnia 2012

Tym razem pod­su­wa­my Wam spraw­dzo­ny prze­pis na wspa­nia­łe kru­che roga­li­ki na piwie. Aby je przy­go­to­wać nie jest koniecz­ne dłu­go­trwa­łe wyra­bia­nie cia­sta, ani zasto­so­wa­nie dro­gich pro­duk­tów. Wystarczy piwo, tłuszcz i cukier, by pie­ścić pod­nie­bie­nie wspa­nia­ły­mi słodkościami.

Składniki:

Pół szklan­ki piwa
Jedna kost­ka margaryny
Dwie szklan­ki mąki pszennej
Cukier puder — na lukier
Twarda mar­mo­la­da – na nadzienie

 

Wykonanie:

1. Miękką mar­ga­ry­nę zagnieść razem z mąką i piwem
2. Podzielić cia­sto na mniej­sze kulki
3. Każdą kul­kę z cia­sta roz­wał­ko­wać na kształt koła
4. Każde koło podzie­lić na 8 czę­ści (jak tort)
5. Na każ­dy z powsta­łych trój­ką­tów nało­żyć łyżecz­kę (lub wię­cej) marmolady
6. Zwijać roga­li­ki i ukła­dać na blasz­ce wyło­żo­nej papierem
7. Piec na zlo­ty kolor
8. Po upie­cze­niu i wystu­dze­ni polukrować

 

 

Wypróbuj rów­nież:

Piernik na miodzie
Świąteczne Pierniczki Babci Helenki
Placek (tort) makowy
 Łosoś w cieś­cie francuskim
Sałatka z tuńczykiem

 

 

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

4 komentarze

  • mama 13 grudnia 2012jako09:25

    oooo — moje ulu­bio­ne roga­li­ki. Też takie robię już od kil­ku lat. Najbardziej lubie je za pro­sty prze­pis i to że nawet po kil­ku dniach sa wciąż świe­że i pysz­ne — w prze­ci­wień­stwie do drożdżowych.
    Ja dodat­ko­wo jesz­cze je posy­pu­je kolo­ro­wy­mi cukie­recz­ka­mi, a cza­sa­mi farsz robię z jablek posy­pa­nych moc­no cukrem i tro­che cyna­mo­nem. Też są dobre.

  • camileon 17 grudnia 2012jako10:59

    Jadłam kie­dyś podob­ne i fak­tycz­nie były dobre. Bardzo kru­che i z tego co mówi­ła gospo­dy­ni — nie­zwy­kle dłu­go są świe­że. Można “napiec” na zapas i prze­cho­wy­wać w zamknie­tym pojemniku.

  • olaalaas 31 grudnia 2013jako11:06

    Ja też znam ten prze­pis — pole­cam!!! Są pysz­ne i mogą być dłu­go przy­cho­wy­wa­ne bez oba­wy, że się zepsu­ją. Wystarczy je trzy­mać w zamknię­tym pojem­ni­ku, żeby nie wyschły.

  • Xyz 8 lutego 2024jako11:37

    Jaka tem­pe­ra­tu­ra i czas pieczenia?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ