Tym razem podsuwamy Wam sprawdzony przepis na wspaniałe kruche rogaliki na piwie. Aby je przygotować nie jest konieczne długotrwałe wyrabianie ciasta, ani zastosowanie drogich produktów. Wystarczy piwo, tłuszcz i cukier, by pieścić podniebienie wspaniałymi słodkościami.
Składniki:
Pół szklanki piwa
Jedna kostka margaryny
Dwie szklanki mąki pszennej
Cukier puder — na lukier
Twarda marmolada – na nadzienie
Wykonanie:
1. Miękką margarynę zagnieść razem z mąką i piwem
2. Podzielić ciasto na mniejsze kulki
3. Każdą kulkę z ciasta rozwałkować na kształt koła
4. Każde koło podzielić na 8 części (jak tort)
5. Na każdy z powstałych trójkątów nałożyć łyżeczkę (lub więcej) marmolady
6. Zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem
7. Piec na zloty kolor
8. Po upieczeniu i wystudzeni polukrować
Wypróbuj również:
Piernik na miodzie
Świąteczne Pierniczki Babci Helenki
Placek (tort) makowy
Łosoś w cieście francuskim
Sałatka z tuńczykiem
4 komentarze
oooo — moje ulubione rogaliki. Też takie robię już od kilku lat. Najbardziej lubie je za prosty przepis i to że nawet po kilku dniach sa wciąż świeże i pyszne — w przeciwieństwie do drożdżowych.
Ja dodatkowo jeszcze je posypuje kolorowymi cukiereczkami, a czasami farsz robię z jablek posypanych mocno cukrem i troche cynamonem. Też są dobre.
Jadłam kiedyś podobne i faktycznie były dobre. Bardzo kruche i z tego co mówiła gospodyni — niezwykle długo są świeże. Można “napiec” na zapas i przechowywać w zamknietym pojemniku.
Ja też znam ten przepis — polecam!!! Są pyszne i mogą być długo przychowywane bez obawy, że się zepsują. Wystarczy je trzymać w zamkniętym pojemniku, żeby nie wyschły.
Jaka temperatura i czas pieczenia?