SZUBA to tradycyjna rosyjska sałatka. Do mojego domu dotarła dzięki przyjaciółce Nataszy, rodowitej Ukraince.
SZUBA (ros. Шуба) to rosyjski futrzany płaszcz. A nazwa sałatki „сельдь под шубой” (śledź pod szubą) tłumaczona jest jako „śledź pod pierzynką”.
Jest to pyszne połączenie śledzia, buraków, ziemniaków, marchewki, jajek i cebulki. Polecam!
Składniki:
3 – 4 filety śledziowe
3 – 4 ugotowane ziemniaki
2 — 3 ugotowane marchewki
3 ugotowane jajka
2 – 3 ugotowane buraki
Cebula
Majonez
Pieprz, sól
Wykonanie
Śledzia solonego zalewamy mlekiem i pozostawiamy na ok. 2–3 godziny. (Osoby z nietolerancją mleka mogą wymoczyć śledzie w wodzie). Następnie zalewamy filety olejem (niebyt dużo).
Sałatkę układamy warstwowo:
- Pokrojony w kostkę śledź
- Cebula – pokrojona w kosteczkę
- Starte na grubych oczkach ziemniaki
- Starte na grubych oczkach buraczki
- Starta marchewka
- Starte jajka
Każdą warstwę doprawić pieprzem i solą a także posmarować warstwą majonezu.
Opcjonalne urozmaicenie sałatki:
Można dodać warstwę kiszonych ogórków.
Można najpierw zetrzeć białko jajek a dopiero na końcu samo żółtko.
Inna wersja sałatka zakłada możliwość użycia śledzi z zalewy octowej, które należy wcześniej również trochę wymoczyć w wodzie.
Zobacz inne PRZEPISY
Idealne pierogi bezglutenowe
Szarlotkowe ślimaczki bezglutenowe
Ciastka owsiane — raj dla jelit
Babka ziemniaczana z boczkiem
Ciastka twarogowe
Zapiekane skrzydełka (udka) z ryżem
Łosoś w cieście francuskim
Makowiec zawijany w cieście drożdżowym
Naleśniki z bitą śmietaną i owocami
Ciasto i sos do pizzy
Domowa kiełbasa ze słoika zamiast sklepowej wędliny
Knedle ze śliwkami
Kurczak po chińsku z mandarynkami
Brak komentarzy