Szybka sałatka z makaronem z chińskich zupek. Jest łatwa w przygotowaniu i stosunkowo tania. Nadaje się nie tylko na przyjęcia, ale również na kolację, obiad i grilla.
Można ją dowolnie urozmaicać, dodając inne warzywa (groszek, czerwona fasola, kapusta pekińska) a także kawałki usmażonego kurczaka.
Składniki:
1 puszka kukurydzy
2 zupki chińskie (ostra i łagodna)
4 — 5 ogórków konserwowych
połowa czerwonej papryki czerwonej
ugotowane brokuły – pół główki lub pół paczki (mrożonki)
2 łyżki majonezu wymieszanie z 2 łyżkami jogurtu (ewentualnie gęstej śmietany)
sól, pieprz
Wykonanie:
Suche zupki kruszymy i wrzucamy do naczynia. Zalewamy gorącą wodą (wrzątkiem), dodajemy przyprawy i czekamy, aż makaron zmięknie. W tym czasie gotujemy (al‘dente) brokuły w różyczkach, a także kroimy w kostkę górki i paprykę.
Gdy miękki makaron zmięknie, wrzucamy do niego warzywa i sos (połączony jogurt, majonez, pieprz i sól).
Lekko wymieszać.
Brak komentarzy