Sałatka warzywna z makaronem i chińskimi zupkami

9 marca 2014

Szybka sałat­ka z maka­ro­nem z chiń­skich zupek. Jest łatwa w przy­go­to­wa­niu i sto­sun­ko­wo tania. Nadaje się nie tyl­ko na przy­ję­cia, ale rów­nież na kola­cję, obiad i grilla.

Można ją dowol­nie uroz­ma­icać, doda­jąc inne warzy­wa (gro­szek, czer­wo­na faso­la, kapu­sta pekiń­ska) a tak­że kawał­ki usma­żo­ne­go kurczaka.

 

Składniki:

1 pusz­ka kukurydzy
2 zup­ki chiń­skie (ostra i łagodna)
4 — 5 ogór­ków konserwowych
poło­wa czer­wo­nej papry­ki czerwonej
ugo­to­wa­ne bro­ku­ły – pół głów­ki lub pół pacz­ki (mro­żon­ki)
2 łyż­ki majo­ne­zu wymie­sza­nie z 2 łyż­ka­mi jogur­tu (ewen­tu­al­nie gęstej śmietany)

sól, pieprz

Wykonanie:

Suche zup­ki kru­szy­my i wrzu­ca­my do naczy­nia. Zalewamy gorą­cą wodą (wrząt­kiem), doda­je­my przy­pra­wy i cze­ka­my, aż maka­ron zmięk­nie. W tym cza­sie gotu­je­my (al‘dente) bro­ku­ły w różycz­kach, a tak­że kro­imy w kost­kę gór­ki i paprykę.

Gdy mięk­ki maka­ron zmięk­nie, wrzu­ca­my do nie­go warzy­wa i sos (połą­czo­ny jogurt, majo­nez, pieprz i sól).

Lekko wymie­szać.

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ