Kolejny przepis na sałatkę z makaronem. Tym razem wersja z szynką i żółtym serem. Sałatka jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczna. Chcąc przyspieszyć proces przygotowania, można wykorzystać makaron z chińskich zupek.
Zielony szczypiorek dodaje sałatce nie tylko smaku, ale również apetycznego, wiosennego wyglądu.
Składniki:
40 dag makaronu świderki lub wstążki (może być tez inny – wg upodobania)
20 dag żółtego sera
25 dag szynki (polędwicy)
4 ogórki kiszone lub konserwowe
1/2 pęczka szczypiorku lub zielonej cebulki
5 łyżek majonezu (opcjonalne można go wymieszać pół na pół z jogurtem – wersja light)
sól
pieprz
Dla wzbogacenia sałatki można również dodać:
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1/2 puszki zielonego groszku
Wykonanie:
Makaron ugotować al‘dente, szynkę pokroić w paseczki, ogórki w kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach szczypiorek posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem i przyprawami.
Opcjonalnie można dodać inne składniki – np. wspomnianą wyżej kukurydzę i groszek z puszki.
Inna wersja sałatki przewiduje wykorzystanie makaronu z chińskich zupek (zamiast zwykłego). Należy wówczas zalać wrzątkiem makaron z trzech zupek.
Brak komentarzy