Sałatka z makaronem, szynką i serem

9 marca 2014

Kolejny przepis na sałatkę z makaronem. Tym razem wersja z szynką i żółtym serem. Sałatka jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczna. Chcąc przyspieszyć proces przygotowania, można wykorzystać makaron z chińskich zupek.

Zielony szczypiorek dodaje sałatce nie tylko smaku, ale również apetycznego, wiosennego wyglądu.

 


 

 

Składniki:

40 dag maka­ro­nu świ­der­ki lub wstąż­ki (może być tez inny – wg upodobania)
20 dag żół­te­go sera
25 dag szyn­ki (polę­dwi­cy)
4 ogór­ki kiszo­ne lub konserwowe
1/2 pęcz­ka szczy­pior­ku lub zie­lo­nej cebulki
5 łyżek majo­ne­zu (opcjo­nal­ne moż­na go wymie­szać pół na pół z jogur­tem – wer­sja light)
sól
pieprz
Dla wzbo­ga­ce­nia sałat­ki moż­na rów­nież dodać:
1/2 pusz­ki kuku­ry­dzy konserwowej
1/2 pusz­ki zie­lo­ne­go groszku

 

Wykonanie:

Makaron ugo­to­wać al‘dente, szyn­kę pokro­ić w pasecz­ki, ogór­ki w kost­kę, ser zetrzeć na tar­ce o gru­bych oczkach szczy­pio­rek posiekać.

Wszystkie skład­ni­ki wymie­szać razem z majo­ne­zem i przyprawami.

Opcjonalnie moż­na dodać inne skład­ni­ki – np. wspo­mnia­ną wyżej kuku­ry­dzę i gro­szek z puszki.

 

Inna wer­sja sałat­ki prze­wi­du­je wyko­rzy­sta­nie maka­ro­nu z chiń­skich zupek (zamiast zwy­kłe­go). Należy wów­czas zalać wrząt­kiem maka­ron z trzech zupek.

 

 

 

 

 

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ