Sernik bez pieczenia z Nutellą i sucharami

29 marca 2013

Pyszny pla­cek, któ­ry nie wyma­ga dużo pra­cy. Słodka Nutella prze­ła­ma­na jest lek­ko kwa­sko­wym sma­kiem ser­ka i orzeź­wia­ją­cej galaretki.

Składniki:

Paczka sucha­rów MAMUT (nie­bie­skie)

Średni sło­ik Nutelli (400 g)

500 g ser­ka homogenizowanego

0,25 kost­ki masła (tłusz­czu)

0,75 szklan­ki cukru

2 jaj­ka

1,1 szklan­ki mle­ka (tro­chę wię­cej niż szklanka)

5 łyże­czek żelatyny

Wykonanie:

Suchary pokru­szyć (naj­le­piej w robo­cie lub maszyn­ce do mię­sa) i wymie­szać je z Nutellą wcze­śniej pod­grza­ną w wod­nej kąpieli.

Masę wyło­żyć na blachę.

Ugotować mle­ko z żela­ty­ną i ostudzić.

Masło utrzeć z żółt­ka­mi i cukrem.

Kolejno doda­wać do masy małe por­cje ser­ka i ugo­to­wa­ne z żela­ty­ną mleko.

Na koń­cu dodać pia­nę z białek.

Wyłożyć na masę z Nutelli.

Po lek­kim stę­że­niu, na masę sero­wą wylać gala­ret­kę z dowol­ny­mi owo­ca­mi (dobrze sma­ku­ją mali­ny lub wiśnie).

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ