Pyszny placek, który nie wymaga dużo pracy. Słodka Nutella przełamana jest lekko kwaskowym smakiem serka i orzeźwiającej galaretki.
Składniki:
Paczka sucharów MAMUT (niebieskie)
Średni słoik Nutelli (400 g)
500 g serka homogenizowanego
0,25 kostki masła (tłuszczu)
0,75 szklanki cukru
2 jajka
1,1 szklanki mleka (trochę więcej niż szklanka)
5 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
Suchary pokruszyć (najlepiej w robocie lub maszynce do mięsa) i wymieszać je z Nutellą wcześniej podgrzaną w wodnej kąpieli.
Masę wyłożyć na blachę.
Ugotować mleko z żelatyną i ostudzić.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem.
Kolejno dodawać do masy małe porcje serka i ugotowane z żelatyną mleko.
Na końcu dodać pianę z białek.
Wyłożyć na masę z Nutelli.
Po lekkim stężeniu, na masę serową wylać galaretkę z dowolnymi owocami (dobrze smakują maliny lub wiśnie).
Brak komentarzy