Sprawdzony przepis na sernik, który zawsze “wychodzi”
Masa serowa:
5 kostek twarogu
8 jaj (białka osobno)
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kartoflanki (mąki ziemniaczanej)
2 cukry waniliowe
olejek cytrynowy lub pomarańczowy
Wykonanie:
Margarynę, cukier, żółtka — utrzeć.
Dodać zmielony ser, kartoflankę, cukier waniliowy, olejek i dalej ucierać.
Na końcu dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.
Można też dodać rodzynki.
Ciasto:
0,5 kostki margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka kartoflanki
2 płaskie łyżeczki proszku
1 szklanka cukru 3 jajka
Wykonanie:
Margarynę, cukier, jajka utrzeć. Dodać mąkę, kartofalnkę i proszek.
Z ciasta odjąć 3 łyżki i wymieszać je z 0,5 szklanki śmietany.
Na blachę kłaść kolejno:
- ciasto
— masa serowa
— ciasto ze śmietaną (polać całość)
Piec 1 godz. 10 minut
Brak komentarzy