Sernik niezawodny

29 marca 2013

Sprawdzony prze­pis na ser­nik, któ­ry zawsze “wycho­dzi”

Masa sero­wa:

5 kostek twarogu
8 jaj (biał­ka osobno)
1 kost­ka margaryny
1,5 szklan­ki cukru
2 łyż­ki kar­to­flan­ki (mąki ziemniaczanej)
2 cukry waniliowe
ole­jek cytry­no­wy lub pomarańczowy

Wykonanie:

Margarynę, cukier, żółt­ka — utrzeć.
Dodać zmie­lo­ny ser, kar­to­flan­kę, cukier wani­lio­wy, ole­jek i dalej ucierać.
Na koń­cu dodać pia­nę z ubi­tych bia­łek i deli­kat­nie wymieszać.
Można też dodać rodzynki.

Ciasto:

0,5 kost­ki margaryny
1 szklan­ka mąki
1 szklan­ka kartoflanki
2 pła­skie łyżecz­ki proszku
1 szklan­ka cukru 3 jajka

Wykonanie:

Margarynę, cukier, jaj­ka utrzeć. Dodać mąkę, kar­to­faln­kę i proszek.
Z cia­sta odjąć 3 łyż­ki i wymie­szać je z 0,5 szklan­ki śmietany.

Na bla­chę kłaść kolejno:

- cia­sto
— masa serowa
— cia­sto ze śmie­ta­ną (polać całość)
 

Piec 1 godz. 10 minut

 

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ