Świąteczne Pierniczki Babci Helenki

18 grudnia 2012

Składniki: 1 kg mąki wrocławskiej

4 jaj­ka

2 łyżecz­ki sody

1 sło­iczek mio­du (215 ml)

1 kost­ka margaryny

2 łyżecz­ki kakao

¾ szklan­ki cukru

Przyprawa do piernika

1 pła­ska łyż­ka kawy roz­pusz­czal­nej (zalać ½ szklan­ki gorą­cej wody

Wykonanie: Wszystkie skład­ni­ki zagnieść i wło­żyć do lodów­ki na ok. 1 godzi­nę. Następnie podzie­lić cia­sto na kil­ka czę­ści  i każ­dy kawa­łek wał­ko­wać na pla­cek o gru­bo­ści oko­ło 1,5 – 2 mm.Wycinać forem­ka­mi dowol­ne kształ­ty, moż­na tak­że ule­pić z dzieć­mi wła­sne figurki.

 

Piec w tem­pe­ra­tu­rze 150 stop­ni C przez 10 – 15 minut (ter­mo­obieg).

Po wystu­dze­niu pier­nicz­ki moż­na pięk­nie ude­ko­ro­wać lukrem (woda z cukrem pudrem i kil­ko­ma kro­pla­mi soku z cytry­ny) lub pole­wą cze­ko­la­do­wą (moż­na kupić goto­wą – fir­my Schwartau). Wierzch moż­na ude­ko­ro­wać róż­ne­go rodza­ju posyp­ka­mi, len­til­ka­mi itp. Tu jest miej­sce na arty­stycz­ną inwencję.

 Przepis pocho­dzi ze zbio­ru Pani Kingi z Edu-Arto

 

 

Wypróbuj rów­nież:

Piernik na miodzie
Roga­liki na piwie
Placek (tort) makowy
 Łosoś w cieś­cie francuskim
Sałatka z tuńczykiem

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ