Składniki: 1 kg mąki wrocławskiej
4 jajka 2 łyżeczki sody 1 słoiczek miodu (215 ml) 1 kostka margaryny 2 łyżeczki kakao ¾ szklanki cukru Przyprawa do piernika 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej (zalać ½ szklanki gorącej wody |
Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto na kilka części i każdy kawałek wałkować na placek o grubości około 1,5 – 2 mm.Wycinać foremkami dowolne kształty, można także ulepić z dziećmi własne figurki.
Piec w temperaturze 150 stopni C przez 10 – 15 minut (termoobieg). Po wystudzeniu pierniczki można pięknie udekorować lukrem (woda z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny) lub polewą czekoladową (można kupić gotową – firmy Schwartau). Wierzch można udekorować różnego rodzaju posypkami, lentilkami itp. Tu jest miejsce na artystyczną inwencję. |
Przepis pochodzi ze zbioru Pani Kingi z Edu-Arto
Wypróbuj również:
Brak komentarzy