Szarlotka jest ciastem, które zawsze szybko znika ze stołu. Poniżej prezentujemy przepis na ten przepyszny placek i dajemy gwarancję, że na pewno “wyjdzie” 🙂
Gotowe, upieczone ciasto można podawać na zimno, lub na ciepło razem z lodami i bitą śmietaną.
Składniki:
1 Kasia
5 żółtek
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3 łyżki proszku do pieczenia
1/3 szklanki słodkiej śmietany
2 słoiki prażonych jabłek (najlepiej szarlotka — jabłka prażone z Lidla)
Wykonanie
Kasia + cukier + cukier wan. + proszek do pieczenia — wymieszać kulką lub mikserem. Dodać żółtka, śmietankę i wymieszać. Na koniec wsypać mąkę a następnie dokładnie, delikatnie i krótko wymieszać, tak aby nie zaciągnąć ciasta.
Ciasto podzielić na dwie kulki 1/3 i 2/3. Większą część rozłożyć na spod, na ciasto włożyć jeden słoik jabłek i z drugiego 2/3. Całość raczej nie ponieważ może się rozpadać.
Z reszty ciasta formować w wałeczki i zrobić z nich kratkę na wierzchu placka.
Ciasto włożyć do piekarnika na 50 min. Blachę włożyć w połowie piekarnika i niech grzeje tylko dół (może być termoobieg)
Zobacz inne PRZEPISY
Brak komentarzy