Szarlotka — idealna do podania na zimno i na ciepło z lodami

19 lipca 2014

Szarlotka przepisSzarlotka jest cia­stem, któ­re zawsze szyb­ko zni­ka ze sto­łu. Poniżej pre­zen­tu­je­my prze­pis na ten prze­pysz­ny pla­cek i daje­my gwa­ran­cję, że na pew­no “wyj­dzie” 🙂

Gotowe, upie­czo­ne cia­sto moż­na poda­wać na zim­no, lub na cie­pło razem z loda­mi i bitą śmietaną.

 

Składniki:


1 Kasia

5 żół­tek

4 szklan­ki mąki

1 szklan­ka cukru

cukier wani­lio­wy

3 łyż­ki prosz­ku do pieczenia

1/3 szklan­ki słod­kiej śmietany

2 sło­iki pra­żo­nych jabłek (naj­le­piej szar­lot­ka — jabł­ka pra­żo­ne z Lidla)

 

Wykonanie

Kasia + cukier + cukier wan. + pro­szek do pie­cze­nia — wymie­szać kul­ką lub mik­se­rem. Dodać żółt­ka, śmie­tan­kę i wymie­szać. Na koniec wsy­pać mąkę a następ­nie dokład­nie, deli­kat­nie i krót­ko wymie­szać, tak aby nie zacią­gnąć ciasta.

Ciasto podzie­lić na dwie kul­ki 1/3 i 2/3. Większą część roz­ło­żyć na spod, na cia­sto wło­żyć jeden sło­ik jabłek i z dru­gie­go 2/3. Całość raczej nie ponie­waż może się rozpadać.

Z resz­ty cia­sta for­mo­wać w wałecz­ki i zro­bić z nich krat­kę na wierz­chu placka.

Ciasto wło­żyć do pie­kar­ni­ka na 50 min. Blachę wło­żyć w poło­wie pie­kar­ni­ka i niech grze­je tyl­ko dół (może być termoobieg)

 

 

Zobacz inne PRZEPISY

Babka ziemniaczana z boczkiem

Ciastka twarogowe

Zapiekane skrzydełka (udka) z ryżem

Łosoś w cieście francuskim

Makowiec zawijany w cieście drożdżowym

Naleśniki z bitą śmietaną i owocami

Ciasto i sos do pizzy

Domowa kiełbasa ze słoika zamiast sklepowej wędliny

Knedle ze śliwkami

Kurczak po chińsku z mandarynkami

Sernik bez pieczenia z Nutellą i sucharami

Szynka wieprzowa gotowana

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ