Szynka samodzielnie ugotowana jest dużo lepsza niż kupna.
Można ją przygotować na wielkanocne śniadanie. Wystarczy ciąć na grube plastry i podawać z sosem majonezowo – chrzanowym (1:1) lub z ćwikłą z chrzanem.
Szynkę można również pokroić na cienkie plastry i wykorzystać jako wędlinę do kanapek.
Wykonanie:
z poniższych składników zrobić zalewę, w której będzie gotowana szynka:
- około 2 litry wody,
— 0,3 szklanki soli,
— 1 łyżeczka cukru,
— 5 liści laurowych,
— 6 ziaren ziela angielskiego,
— 6 ziaren pieprzu,
— 6 ziaren jałowca,
— 6 ząbków czosnku,
— 1 łyżka majeranku,
— 1 łyżeczka chili.
Zalewę zagotować i lekko ostudzić, a w tym czasie szynkę zwinąć i mocno obwiązać sznurkiem.
Szynkę włożyć do zalewy i gotować TYLKO 10 – 12 minut. Mięso musi być całe pod wodą (zalewą).
Zostawić do ostudzenia na całą noc.
Rano ponownie gotować szynkę 10 – 12 minut.
Po ostudzeniu szynka jest gotowa do jedzenia.
Brak komentarzy