Szynka wieprzowa gotowana

29 marca 2013

 

Szynka samo­dziel­nie ugo­to­wa­na jest dużo lep­sza niż kupna.

Można ją przy­go­to­wać na wiel­ka­noc­ne śnia­da­nie. Wystarczy ciąć na gru­be pla­stry i poda­wać z sosem majo­ne­zo­wo – chrza­no­wym (1:1) lub z ćwi­kłą z chrzanem.

Szynkę moż­na rów­nież pokro­ić na cien­kie pla­stry i wyko­rzy­stać jako wędli­nę do kanapek.

Wykonanie:

z poniż­szych skład­ni­ków zro­bić zale­wę, w któ­rej będzie goto­wa­na szynka:

- oko­ło 2 litry wody,
— 0,3 szklan­ki soli,
— 1 łyżecz­ka cukru,
— 5 liści laurowych,
— 6 zia­ren zie­la angielskiego,
— 6 zia­ren pieprzu,
— 6 zia­ren jałowca,
— 6 ząb­ków czosnku,
— 1 łyż­ka majeranku,
— 1 łyżecz­ka chili.

Zalewę zago­to­wać i lek­ko ostu­dzić, a w tym cza­sie szyn­kę zwi­nąć i moc­no obwią­zać sznurkiem.

Szynkę wło­żyć do zale­wy i goto­wać TYLKO 10 – 12 minut. Mięso musi być całe pod wodą (zale­wą).

Zostawić do ostu­dze­nia na całą noc.

Rano ponow­nie goto­wać szyn­kę 10 – 12 minut.

Po ostu­dze­niu szyn­ka jest goto­wa do jedzenia.

 

 

 

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ