Szarlotkowe ślimaczki bezglutenowe

4 grudnia 2017
ciastka bezglutenowe

ciast­ka droż­dżo­we bezglutenowe

Bezglutenowe życie nie musi być smutne i nudne. Zamiast ograniczać swoje doznania smakowe, warto czasami trochę poeksperymentować, by zadowolić bezglutenowe podniebienie.

Dziś proponuję Wam przepis na szarlotkowe ślimaczki. Takie niby ciastka, które mogą stanowić dodatek do popołudniowej herbatki, przekąskę a nawet małe drugie śniadanie (wówczas można ograniczyć ilość cukru).

Życzę Wam smacznego 🙂

 

Ciasto:

 

150 g mie­szan­ki mąk bez­glu­te­no­wych (ja uży­łam goto­wej mie­szan­ki Balviten mix for Bread)

150 g cie­płe­go mle­ka roślinnego

1 łyżecz­ka cukru brązowego

1 łyżecz­ka suchych drożdży

1 łyż­ka mięk­kie­go masła


 

Nadzienie:

 

1 jabł­ko – star­te na gru­bych oczkach

1 – 2 łyż­ki masła

1 łyż­ka cukru brą­zo­we­go (ksy­li­to­lu lub inne­go słodzidła)

1 łyż­ka cynamonu

1 łyż­ka soku z cytryny

 

 

Wykonanie:

 

  1. Wymieszać ze sobą suche skład­ni­ki (mąka, cukier, drożdże).
  2. Dolać lek­ko pod­grza­ne mle­ko i mięk­kie masło.
  3. Ciasto wyro­bić (moż­na mik­se­rem) i pozo­sta­wić w cie­płym miej­scu do wyro­śnię­cia. Ja wkła­dam do otwar­te­go pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do oko­ło 50 stopni.
  4. W małym ron­del­ku roz­to­pić masło.
  5. Do masła dodać star­te jabł­ko, cukier i cyna­mon. Chwilę podsmażyć.
  6. Na koń­cu dodać sok z cytryny.

 

Uwaga w wer­sji wegań­skiej masło zastę­pu­je­my oliwą!

 

Wyrośnięte cia­sto roz­wał­ko­wać na stol­ni­cy, deli­kat­nie pod­sy­pu­jąc mąką z obu stron (żeby się nie kle­iło). Następnie roz­wał­ko­wa­ne cia­sto posma­ro­wać nadzie­niem z jabłka.

Zwinąć w rulon i kro­ić na plastry.

 

Gotowe śli­macz­ki uło­żyć na bla­sze wyło­żo­nej papie­rem do pieczenia.

Opcjonalnie moż­na posma­ro­wać wierzch roz­trze­pa­nym jaj­kiem i dodat­ko­wo posy­pać cukrem (jeśli ktoś lubi bar­dziej słodkie).

 

Piec oko­ło 25minut w tem­pe­ra­tu­rze 200 stop­ni C.

 

 

Zobacz inne PRZEPISY

Ciastka owsia­ne — raj dla jelit

Babka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekane skrzydełka (udka) z ryżem

Domowa kiełbasa ze słoika zamiast sklepowej wędliny

Kurczak po chińsku z mandarynkami

 

 

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ