Bigos kojarzy się nam wyłącznie z kapustą. A jakby nadać mu trochę innego smaku?
Jeśli macie ochotę na zmianę bigosowego smaku, to proponuję Wam wypróbowanie nowego przepisu.
Tym razem prym wiodą pieczarki, dla których kapusta stanowi wyłącznie uzupełnienie.
Gwarantuję Wam, że smak nowej potrawy nie tylko Was zaskoczy, ale na pewno zagości w Waszej kuchni na dłużej.
To idealna potrawa na obiad, kolację, przyjęcie dla gości, na mały i wielki głód 🙂
Jest to dość duża porcja, więc proponuję przygotować dość duży garnek.
Składniki:
40 dag kapusty kiszonej (jeśli jest bardzo kwaśna, warto ją wcześniej przepłukać wodą)
2 czerwone papryki
1 kg pieczarek
2 bardzo duże cebule (lub odpowiednio więcej mniejszych)1 kg kiełbasy
liście laurowe
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, słodka papryka
dobry olej
Wykonanie:
- Podsmażyć na tłuszczu cebulę
- Dodać wcześniej pokrojoną kapustę kiszoną i liści laurowe
- Całość poddusić na wolnym ogniu
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kiełbasę – chwilę dusić pod przykryciem
- Posolić
- Dodać koncentrat pomidorowy (około pół słoiczka – można więcej) i podlać trochę wodą (aby się bigos nie przypalił)
- Dodać pokrojone pieczarki
- Doprawić pieprzem i słodką papryką
- Dusić do miękkości
Zobacz inne PRZEPISY
Szarlotkowe ślimaczki bezglutenowe
Ciastka owsiane — raj dla jelit
Babka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekane skrzydełka (udka) z ryżem
Makowiec zawijany w cieście drożdżowym
Naleśniki z bitą śmietaną i owocami
Brak komentarzy