Bigos z pieczarek i papryki

10 grudnia 2017

 

 

Bigos koja­rzy się nam wyłącz­nie z kapu­stą. A jak­by nadać mu tro­chę inne­go smaku?

Jeśli macie ocho­tę na zmia­nę bigo­so­we­go sma­ku, to pro­po­nu­ję Wam wypró­bo­wa­nie nowe­go przepisu.

Tym razem prym wio­dą pie­czar­ki, dla któ­rych kapu­sta sta­no­wi wyłącz­nie uzupełnienie.

Gwarantuję Wam, że smak nowej potra­wy nie tyl­ko Was zasko­czy, ale na pew­no zago­ści w Waszej kuch­ni na dłużej.

To ide­al­na potra­wa na obiad, kola­cję, przy­ję­cie dla gości, na mały i wiel­ki głód 🙂

Jest to dość duża por­cja, więc pro­po­nu­ję przy­go­to­wać dość duży garnek.

 

Składniki:

40 dag kapu­sty kiszo­nej (jeśli jest bar­dzo kwa­śna, war­to ją wcze­śniej prze­płu­kać wodą)

2 czer­wo­ne papryki

1 kg pieczarek

2 bar­dzo duże cebu­le (lub odpo­wied­nio wię­cej mniejszych)1 kg kiełbasy

liście lau­ro­we

kon­cen­trat pomidorowy

sól, pieprz, słod­ka papryka

dobry olej

 

Wykonanie:

 

  1. Podsmażyć na tłusz­czu cebulę
  2. Dodać wcze­śniej pokro­jo­ną kapu­stę kiszo­ną i liści laurowe
  3. Całość pod­du­sić na wol­nym ogniu
  4. Dodać pokro­jo­ną w kost­kę papry­kę i kieł­ba­sę – chwi­lę dusić pod przykryciem
  5. Posolić
  6. Dodać kon­cen­trat pomi­do­ro­wy (oko­ło pół sło­icz­ka – moż­na wię­cej) i pod­lać tro­chę wodą (aby się bigos nie przypalił)
  7. Dodać pokro­jo­ne pieczarki
  8. Doprawić pie­przem i słod­ką papryką
  9. Dusić do miękkości

 

 

Zobacz inne PRZEPISY

Szarlotkowe śli­macz­ki bezglutenowe

Ciastka owsia­ne — raj dla jelit

Babka ziem­nia­cza­na z boczkiem

Ciastka twa­ro­go­we

Zapiekane skrzy­deł­ka (udka) z ryżem

Łosoś w cie­ście francuskim

Makowiec zawi­ja­ny w cie­ście drożdżowym

Naleśniki z bitą śmie­ta­ną i owocami

 

 

 

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ