Apatia, bóle mięśni, wypadające włosy? Może to niedobór białka?

8 października 2013

Jak wie­my, aby nasz orga­nizm mógł pra­wi­dło­wo funk­cjo­no­wać, musi­my mu dostar­czać wszyst­kich nie­zbęd­nych skład­ni­ków. Są nimi przede wszyst­kim węglo­wo­da­ny, tłusz­cze, biał­ka, wita­mi­ny i mine­ra­ły. O ile die­ta prze­cięt­ne­go Polaka obfi­tu­je w tłusz­cze i węglo­wo­da­ny, o tyle biał­ko jest naj­czę­ściej pro­duk­tem deficytowym.

Po co nam białko?

Białko jest pod­sta­wo­wym budul­cem wszyst­kich komó­rek w orga­ni­zmie. Tkanki są zbu­do­wa­ne w aż 75% z białka.

  1. Uczestniczy w prze­mia­nie materii.
  2. Dzięki nie­mu moż­li­wy jest wzrost a tak­że roz­wój człowieka.
  3. Aminokwasy biał­ko­we są skład­ni­kiem krwi, pły­nów ustro­jo­wych i pokar­mu mat­ki kar­mią­cej piersią.
  4. Białka wpły­wa­ją na zacho­wa­nie bilan­su wod­ne­go i rów­no­wa­gi kwasowo-zasadowej.
  5. Aminokwasy biał­ko­we bio­rą udział w bio­syn­te­zie ciał odpor­no­ścio­wych, a tym samym wzmac­nia­ją natu­ral­ną odpor­ność orga­ni­zmu i chro­nią go przed ata­kiem czyn­ni­ków chorobotwórczych.
  6. Białka są rów­nież źró­dłem ener­gii (2 gra­my dostar­czo­ne­go w poży­wie­niu biał­ka two­rzy aż 4 kcal energii).
  7. Białka peł­nią funk­cję trans­por­to­wą, dzię­ki cze­mu wpły­wa­ją na usu­wa­nie z orga­ni­zmu toksyn.
  8. Białko wpły­wa­ją na przy­spie­sze­nie pro­ce­sów napraw­czych w obrę­bie wszyst­kich tka­nek. W szcze­gól­no­ści powo­du­je szyb­sze goje­nie się ran, two­rze­nie blizn, rege­ne­ra­cji złusz­czo­nej skóry.
  9. Białka przy­spie­sza­ją pro­ces napraw­czy mię­śni uszko­dzo­nych w wyni­ku cięż­kiej pra­cy fizycz­nej, duże­go wysił­ku a tak­że w efek­cie inten­syw­ne­go tre­nin­gu sportowego.

Niedobór białka

Podczas nie­do­sta­tecz­nej poda­ży pro­duk­tów spo­żyw­czych boga­tych w biał­ko może dojść do jego nie­do­bo­ru. Efektem nie­do­bo­ru jest nie­do­ży­wie­nie orga­ni­zmu obja­wia­ją­ce się zaha­mo­wa­niem wzro­stu i roz­wo­ju czło­wie­ka (szcze­gól­nie nie­bez­piecz­ne u dzie­ci i mło­dzie­ży). Niedobór biał­ka może rów­nież powo­do­wać takie obja­wy jak:

  • Zwiększona zacho­ro­wal­ność na cho­ro­by sezonowe,
  • Alergie,
  • Brak odpor­no­ści organizmu,
  • Ciągłe uczu­cie głodu,
  • Spowolniona pra­ca jelit,
  • Zaburzenia dzia­ła­nia mięśni,
  • Wystąpienie zmian skór­nych o obrzęków,
  • Apatia,
  • Osłabienie paznok­ci i wypa­da­nie włosów,
  • Rozwój ane­mii.

Zapotrzebowanie na białko 

Szacuje się, że dobo­we zapo­trze­bo­wa­nie na biał­ko w przy­pad­ku oso­by doro­słej wyno­si 800 mg na 1 kg masy cia­ła. Oczywiście potrze­by biał­ko­we oso­by upra­wia­ją­cej sport lub wyko­nu­ją­cej zawód zwią­za­ny z cięż­ką pra­cą fizycz­ną będą znacz­nie więk­sze ani­że­li potrze­by oso­by spę­dza­ją­cej cały dzień przed kom­pu­te­rem i tele­wi­zo­rem. Przykładowo oso­by upra­wia­ją­ce spor­ty siło­we i wytrzy­ma­ło­ścio­we powin­ny dostar­czać swo­je­mu orga­ni­zmo­wi oko­ło 50 – 100 % biał­ka wię­cej, niż oso­by mało aktyw­ne. O zwięk­szo­ną podaż biał­ka powin­ny rów­nież dbać kobie­ty w cią­ży i kar­mią­ce pier­sią, bowiem nie­do­bór biał­ka może powo­do­wać nie­do­ro­zwój pło­du i małe­go dziec­ka (zaha­mo­wa­nie roz­wo­ju fizycz­ne­go i psychicznego).

 

Źródła białka

Najbardziej war­to­ścio­we i naj­le­piej przy­swa­jal­ne przez orga­nizm jest biał­ko dostar­cza­ne mu w poży­wie­niu. Źródłem biał­ka są:

  • Mięso, w szcze­gól­no­ści dro­bio­we i cielęcina,
  • Ryby: tuń­czyk, łosoś, morsz­czuk, min­taj, pstrąg,
  • Jaja,
  • Zboża, peł­no­ziar­ni­ste pie­czy­wo, musli,
  • Kasze, maka­ro­ny, ryż,
  • Rośliny strącz­ko­we, głów­nie soja, faso­la, groch, bób,
  • Jogurty, kefi­ry, sery twarogowe,
  • Wątróbka.

Uwaga!

W die­cie osób upra­wia­ją­cych sport nale­ży zacho­wać odpo­wied­nią rów­no­wa­gę biał­ko­wą: 50% biał­ka powin­no mieć pocho­dze­nie zwie­rzę­ce i 50% roślinne.

Zobacz inne arty­ku­ły w kate­go­rii DIETY

Do cze­go potrzeb­ny jest nam magnez
Jedz i chud­nij – czy­li, co pomo­że ci spa­lić tkan­kę tłuszczową
Suplementy spa­la­ją­ce tkan­kę tłuszczową
Dieta anty­cel­lu­li­to­wa
Jak nie przy­tyć w święta?
Co jeść, żeby zmniej­szyć wagę i zwięk­szyć libido?
Dieta na dobrą pamięć

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ