Naleśniki z bitą śmietaną i owocami

19 listopada 2013

 

naleśniki ze śmietaną i owocami

Składniki:

0,5 litra mle­ka (1,5%)
2 jajka
2 łyż­ki cukru
szczyp­ta soli
mąka pszen­na (aż do uzy­ska­nia kon­sy­sten­cji gęstej śmietany)
olej do smażenia

+

Śmietana kre­mo­wa 30%
Cukier puder
Dowolne owo­ce: świe­że sezo­no­we lub z pusz­ki (kom­po­tu)

Wykonanie:

Wszystkie skład­ni­ki dokład­nie zmik­so­wać, aż do uzy­ska­nia jed­no­li­tej masy o kon­sy­sten­cji gęstej śmie­ta­ny. Nagrzać patel­nię i roz­pro­wa­dzić na jej powierzch­ni odro­bi­nę ole­ju. Przed wyla­niem pierw­szej por­cji cia­sta nale­śni­ko­we­go, patel­nia musi być moc­no nagrza­na. Można to spraw­dzić wyle­wa­jąc na tłuszcz łyżecz­kę cia­sta. Gdy od razu zacznie się sma­żyć – patel­nia jest wystar­cza­ją­co nagrzana. 

Usmażyć wszyst­kie nale­śni­ki i przy­stą­pić do ich przy­go­to­wa­nia z owo­ca­mi. Śmietanę kre­mów­kę ubić mik­se­rem z cukrem pudrem (na 1 mały kubek śmie­ta­ny – dwie czu­ba­te łyżecz­ki cukru). Na każ­dy nale­śnik nakła­dać łyż­kę śmie­ta­ny i dowol­ne owo­ce (tru­skaw­ki, wiśnie, wino­gro­na, ana­na­sy z pusz­ki, brzo­skwi­nie, bana­ny). Duże owo­ce nale­ży wpierw pokro­ić w dużą kostkę.

Można dodat­ko­wo ude­ko­ro­wać nale­śni­ki pole­wą cze­ko­la­do­wą lub posy­pać cukrem pudrem.

 

Zobacz inne PRZEPISY

Ciasto i sos do pizzy

Domowa kiełbasa ze słoika zamiast sklepowej wędliny

Knedle ze śliwkami

Kurczak po chińsku z mandarynkami

Sernik bez pieczenia z Nutellą i sucharami

Szynka wieprzowa gotowana

Sernik niezawodny

Rozgrzewająca, słodko — pikantna zupa chińska

Piernik na miodzie

Rogaliki na piwie

Świąteczne Pierniczki Babci Helenki

Placek (tort) makowy

Sałatka z tuńczykiem

Babka z majonezem

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ