Ciastka owsiane — raj dla jelit

6 listopada 2017

 

Pyszne i zdro­we cia­stecz­ka owsia­ne z dużą zawar­to­ścią cen­ne­go błonnika.

Zawartość jajek i zdro­wych baka­lii dodat­ko­wo zwięk­sza nie tyl­ko walo­ry sma­ko­we cia­stek, ale jed­no­cze­śnie czy­ni z nich peł­no­war­to­ścio­wą przekąskę.

 

Składniki:

500 g płat­ków owsianych

Bakalie wg uznania:

wiór­ki kokosowe

more­le

żura­wi­na

zmie­lo­ne orze­chy włoskie

rodzyn­ki

4 — 5 jajek

cała kost­ka masła

5 łyżek miodu

3 łyż­ki cukru (brą­zo­we­go lub ksylitolu)



 

Wykonanie:

 

Suche skład­ni­ki mie­sza­my ze sobą w misce.

Masło roz­pusz­cza­my w wod­nej kąpieli.

Do masła doda­je­my cukier i miód, a następ­nie wle­wa­my do miski z płat­ka­mi (skład­ni­ka­mi suchymi).

Na koniec wbi­ja­my jaj­ka i ręcz­nie wyra­bia­my ciasto.

Z powsta­łej masy for­mu­je­my małe kul­ki, któ­re na bla­sze lek­ko spłaszczamy.

Czynność tą naj­le­piej wyko­ny­wać zim­ny­mi dłoń­mi — wów­czas masa się nie przy­kle­ja do rąk.

Piec oko­ło 15 minut w tem­pe­ra­tu­rze 160 stop­ni C — do cza­su, aż ciast­ka się nie zarumienią.

 

Smacznego 🙂

 

Zobacz inne PRZEPISY

Babka ziemniaczana z boczkiem

Ciastka twarogowe

Zapiekane skrzydełka (udka) z ryżem

Łosoś w cieście francuskim

Makowiec zawijany w cieście drożdżowym

Naleśniki z bitą śmietaną i owocami

Ciasto i sos do pizzy

Domowa kiełbasa ze słoika zamiast sklepowej wędliny

Knedle ze śliwkami

Kurczak po chińsku z mandarynkami

Sernik bez pieczenia z Nutellą i sucharami

Szynka wieprzowa gotowana

Sernik niezawodny

Rozgrzewająca, słodko — pikantna zupa chińska

Piernik na miodzie

Rogaliki na piwie

Świąteczne Pierniczki Babci Helenki

Placek (tort) makowy

Sałatka z tuńczykiem

Babka z majonezem

Podobał Ci się arty­kuł, podziel się z innymi
  • Twitter
  • Facebook
  • email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na stronę GŁÓWNĄ